anteroeerola

Kaikki blogit puheenaiheesta Vähemmistöjen oikeudet

RKP:n ohittaminen hallitusneuvotteluissa 2015 oli virhe

Yli vuosisadan menestyksellä Suomen ruotsinkielisen väestön ja lukuisten muiden etnisten vähemmistöjen asioita maassamme ajaneen Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) ohittaminen hallitusneuvotteluissa ei saa enää toistua. RKP:n nimeäminen takiaispuolueeksi ja hylkääminen hallitusneuvottelujen 2015 ulkopuolelle oli arvoton näytelmä, jonka primus motorina toimi Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja Soini, huolimatta siitä, että pääministeri Sipilä väittää asian olleen hänen päätöksensä.

Voitto vuosikymmenten taistelun jälkeen

Suomessa on tänään yhdellä tapaa historiallinen päivä, kun laki tasavertaisesta avioliitosta astui voimaan. Se on oikeasti merkittävä askel parempaan yhteiskuntaan. Vaikka mitään ryntäystä avioliittoihin ei ehkä heti nähdäkään, on kyse myös symbolista. Nyt myös seksuaalivähemmistöt ovat entistä täydemmin ja täysivaltaisemmin osa yhteiskuntaa.

Tasa-arvo on kaikkien asia: trans- ja äitiyslaki voimaan pian

Elämme vielä kaukana todellisuudesta, jossa ihmisoikeudet olisivat itsestäänselvyys. Tai jossa todellinen tasa-arvo toteutuisi. Olen kuitenkin nähnyt muutoksen, josta on tullut meille n. 20–30 -vuotiaille sukupolvikokemus. 2000-luvulla varttuneet ovat kasvaneet aina vain liberaalimpaan yhteiskuntaan.

 

Kunnon uimahalli Rovaniemelle ja ainakin keskustaan

Uuden uimahallin rakentaminen joko Ounasvaaralle Urheiluopiston yhteyteen tai keskustaan nykyisen paikalle on puhuttanut Rovaniemellä. Vapaa-ajan lautakunnan on tarkoitus päättää siitä lähiaikoina. Kaupunginvaltuustoon asia tullee aikaisintaan marraskuussa 2016 vuoden 2017 talousarviosta päätettäessä. Asia on kaupunkilaisten kannalta merkittävä ja katsonkin valtuustolla olevan tässä asiassa investointimäärärahoista päättäessään poikkeuksellisesti ”otto-oikeus”.

Yhdenvertaisuusohjelmalla kohti suvaitsevampaa yhteiskuntaa

Monissa kirjoituksissa on esiintynyt eri vähemmistöryhmien vastakkainasettelu, jossa väitetään monikulttuurisuuteen keskittymisen vievän huomion "tärkeämmiltä" asioilta. Monikulttuurisuus pitäisikin käsittää yhteiskunnan monimuotosuutena, joka käsittää kaikki vähemmistöryhmät (ml.erityisryhmät). Usein nostetaan otsikoihin jokin yksittäinen vähemmistö jonkun ajankohtaisen tapauksen takia. Ihmisillä on myös tapana valita heille sopiva vähemmistö ja ajaa sen oikeuksia. Se on ihan ymmärrrettävää ja olen myös itse toiminut usein samalla tavalla.

Romanien kansallispäivänä 8.4.2015

Ehdokaskollegani Thomas Wallgren (sd.) haastoi minut käymään siirtolaisten päiväkeskuksessa ja sen yhteydessä toimivallaa Global Clinic-lääkäriasemalla. Helsingin Sörnäisissä toimivassa päiväkeskuksessa tapasin monia ihmisiä jotka elävät suomalaisen yhteisömme rajamailla. Useimmat olivat tulleet Romaniasta ja he kertoivat tulleensa etsimään kotioloihin verrattuna parempia toimeentulomahdollisuuksia.

Uus-inkeriläisyys

Suo­men In­ke­ri-­Lii­ton pu­heen­joh­ta­ja A­li­na-­Si­nik­ka Sa­lo­nen In­ke­ri­läis­ten Vies­tin 2/2015 pää­kir­joi­tuk­ses­sa tuo e­sil­le ter­min "uus­in­ke­ri­läi­syys".

Rohkeutta Suomi - ILO169 pitää ratifioida!

Opiskelijoiden riemuhuudot peittivät eilen alleen vähemmistöjen tuskan. Opintotuen järjetön leikkaaminen peruuntui, mutta kaaoksessa meni pesuveden mukana muutakin viemäriin. Saamelaisten oikeuksia edistävä ILO169-sopimus jäi ratifioimatta.

Saamelaiskäräjät syyllistyy ihmisoikeusrikkomuksiin

Eilinen oli mielenkiintoinen päivä saamelaispolitiikassa. Perustuslakivaliokunta päätti äänestyksen jälkeen, että se säilyttää nykyisen saamelaismääritelmän. Samalla valiokunta päätti esittää, yhtä lailla äänestyksen jälkeen, että Suomen valtio ratifioisi ILO-169 yleissopimuksen. 

100. kysymys vähemmistövaltuutetulle

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet lähetti tänään julkisuuteen tiedotteen, jossa hän kiirehtii ILO-169 yleissopimuksen ratifiointia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä