anteroeerola

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuuba

Miguel Díaz-Canel on Kuuban uusi presidentti

Tänään on historiallinen päivä Kuubassa. Juuri saamani tiedon mukaan Miguel Díaz-Canel on Kuuban uusi presidentti.

Eilen kirjoitin, että Díaz-Canel on 57-vuotias sähköinsinööri, joka vuosien varrella on pysynyt hyvin lojaalina Castrojen ja kommunistisen puolueen linjoille. Hänestä on vaikea odottaa varsinkin heti kovin suuria ja mullistavia muutoksia poliittiseen järjestelmään.

Castrot

Huomenna on historiallinen päivä Kuubassa tai sitten ei. Tänään alkaa kansankokous ja huomenna kansankokous valitsee maalle uuden johtajan. Jatkaako Raúl Castro? Huomenna se selviää. Raúl Castro on aikoja sitten sanonut luopuvansa tehtävästä. Vasta huomenna sen näkee. 

Irma meni sittenkin Floridaan

Irma-hurrikaani on nyt Floridassa. Hurrikaani iskeytyy länsirannikkoon. Irma on nyt neloskategorian hirmumyrsky. Tuulet ovat pahimmillaan yli 200 kilometrin tunnissa. Yle seuraa hetki hetkeltä.

Suomen ulkoministeriön arvion mukaan Floridassa asuu jopa 20 000 suomalaista. Ulkoministeriön viestinnästä kerrotiin Yleisradio toimittajille, että ulkoministeriö on lähettänyt tekstiviestejä hurrikaani Irman ennustetulla reitillä oleville suomalaismatkailijoille. Hyvä!

Sisko ei osallistu veljensä hautajaisiin

Fidel Castron tuhkat saapuvat tänään hautajaissaattueessa lopulliseen leposijaansa, Santiago de Cubaan, jossa on tänä iltana suuri muistotilaisuus Antonio Maceon aukiolla. Tilaisuuteen osallistuvat eri maiden presidentit, Espanjan entinen kuningas Juan Carlos ja USA:n suurlähettiläs Jeffrey DeLaurentis.

Moni ei osallistu ja yksi heistä on Castron oma sisko, Juana Castro

Fidel Castro on kuollut

Tämä uutinen nyt pitää paikkansa. Hetki sitten kuubalainen toimittaja ja opiskelukaverini kertoi Facebookissa. Fidel Castron pikkuveli, Raúl Castro kertoi kansalle.

Espanjalaisen El Paísin mukaan Fidel Castro kuoli eilen 25.11. klo  22.29. Castron pyynnöstä polttohaudataan tänään.

Castro johtii Kuubaa vuodesta 1959 vuotteen 2008. Castron 90 -vuotisjuhlia vietetiin Havannassa viime elokuussa. Tämä päivä on odotetty ympäri maailmaa monista syistä.

Kuuban muutostuulet

Kuubassa käyvät näinä päivinä muutoksen myrskytuulet. Pari viikkoa sitten Euroopan ulkoministeri Federica Mogherini solmi tiiviimmän kauppasopimuksen Euroopan ja Kuuban välillä. Tänään USA:n presidentti Barack Obama vierailee Kuubassa ja viikon päästä on vuorossa Rolling Stones.

Muutama meistä talousvaliokunnan jäsenistä ja 12 merkittävää suomalaista yritystä olivat alkuviikolla analysoimassa Kuuban muutosta. Esimerkiksi Finnair pyrkii saamaan Havannaan suoran lennon Helsingistä. Tällä hetkellä ainoastaan charter-lennot ovat mahdollisia.

Paavi Franciscus Kuubassa: emme palvele ideoita vaan ihmisiä

Havannassa on iso aukio, Vallankumouksen aukio. Se on se aukio jossa Fidel Castrolla oli tapana puhua jopa 5 tuntia tauotta ja jossa komeilee korkea monumentti kansalissankarin ja runoilijan, José Martín kunniaksi. Samalla aukiolla komeilee myös suuren suuri Ché Guevaran kuva.

Jeesuskaan ei syntynyt Suomessa

Pidän minua aikuisemmista ihmisistä, koska heillä on varastoituna paljon elämänkokemuksia ja viisauksia. Heidän kanssaan on helppo keskustella.

Näen torilla lempeäkasvoisen, hymyilevän herran tulemassa. Siis sellainen, jonka kanssa voisi vaihtaa muutamia sanoja. Lähestyn ja kysyn häneltä, että oletteko tulossa samaan tilaisuuteen kuin minä.

Hän vastaa myöntävästi ja kertoi, että hän tuli kuuntelemaan muun muassa Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askolaa. Samalla meihin liittyy kolmas henkilö, joka tarjoilee meille herneitä ja kertoo olevansa Kallion seurakunnan pastori.

Paavi Franciscus ja Castro

Tänään luin espanjankielisestä lehdestä, että eilen Kuuban presidentti Raúl Castro oli käynyt Vatikaanissa ja keskustellut noin tunnin verran Paavin kanssa.

Uutisesta mielenkiintoisinta olivat Castro hehkutukset. Juu, luet oikein. Castro kiitti vuolasti Paavia USA:n ja Kuuban hyvien suhteiden edistämisestä ja hehkutti, että jos Paavi Franciscus jatkaa samalla linjalla, myös hän voisi tulevaisuudessa rukoilla ja käydä taas kirkossa.

Krista Kososelle

Ei sinun, minun ja muiden tarvitse olla puolueiden kannattajien kanssa samaa mieltä omien puolueiden erinomaisuudesta, muuten Suomessa olisi vain yksi puolue.

Sunnuntaina myös Kuubassa oli kunnallisvaaleja, joissa mukana oli vain yksi puolue. Ei sinun tarvitse arvata mikä puolue voitti.

Toivottavasti Suomi ei koskaan joutuu sellaiseen tilanteeseen. Toivottavasti jatkossakin saamme ilmaistaa itseämme vapaasti ilman pelkoa joutumisesta silmätikuksi.

Kiitos sinulle rohkeudesta sanoa mitä mieltä olet!

Terveisin,

Suomen kansalainen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä