anteroeerola

Kaikki blogit puheenaiheesta Antti Rinteen hallitus

Kaatuiko Rinteen ilmastomuutos viinaan ja tupakkaan?

Antti Rinteen hallitus päätti rahoittaa ilmastomuutoksen viinan, tupakan, karkkien veroja korottamalla. Pelkästään viinan veronkorotus ajateltiin tuottavan valtion kassaan 50 miljoonaa lisää ja samalla päästöt vähenisi ja Suomi olisi maailman johtava maa ilmastomuutoksen torjunnassa.

Toisin näyttää käyvän. Viro ja Latvia laskevat viinan hintaa ja houkuttelevat suomalaiset maahansa viinan, tupakan ja karkkien ostoon. Voimme vain kuvitella kun "härmäläinen" lähtee kotikonnuilta viinaostoksille naaprusmaihin kulutuksen lisääntyvän.

Yli puolet keskustan kannattajista vierastaa hallituksen talouslinjauksia

”Yli puolet keskustan kannattajista suhtautuu kielteisesti hallituksen talouslinjauksiin.”

Järisyttävä mutta odotettu gallup:

Rinne I seisoo molemmat jalat tukevasti ilmassa paitsi talouspolitiikan myös poliittisen kannatuksensa osalta.

Hallituksella on takanaan eduskunnassa 117 edustajaa; ”Mutta tosiasiassa opposition rajapinta kulkee Keskustan sisällä.”

*

Rinne ja maastapoistumisvero

En olisi koskaan uskonut, että kaipaisin Sipilän hallitusta. Juha sentään puhui potaskaa kuin normaali poliitikko, Antti lähinnä ihmettelee, miksi kukaan hallituksen ulkopuolella ei ymmärrä hänen älynväläyksiään.

Tämänkertaisen ajatuspierun meille esittää Valtionvarainministeriö:

"Lakimuutokset turvaisivat Suomen verotusvaltaa tilanteissa, joissa varoja tai yrityksen kotipaikka siirtyy ulkomaille. Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja maastapoistumisverotusta koskevista lakiluonnoksista."

Rinteen hallituksen vaarallinen talousohjelma

En ole aikaisemmin juuri kirjoittanut Suomen politiikasta. Nyt kuitenkin on laitettu liikkeelle jotain, mikä pakottaa kommentoimaan: uuden hallituksen talousohjelma.

Keskustelu perhevapaauudistuksesta

Huomenta Suomen aamulähetyksessä 13.6.2019 keskusteltiin hallituksen perhevapaauudistussuunnitelmasta. Näkökulma hallituksen esitykseen oli kriittinen, enkä itsekään pidä tehtyä 5 + 5 + 5 ehdotusta hyvänä. Keskustelua seuratessa häiritsi se, kuinka asiaa tarkastellaan aina vain yhdestä kulmasta, kokonaisuus unohtaen. 

Keskusteluissa mukana ollut EK:n johtaja valitteli kotihoidon tuen käyttöä ja sitä, että äiti saattaa kolmen vuoden hoitovapaan päätteeksi hankkia toisenkin lapsen ja ehkä sitten vielä kolmannenkin. Mutta eikö EK:n mielestä lapsia pitänyt syntyä enemmän?

Mietteitä hallitusohjelmasta

Kun sosiaalidemokraatit lähtivät rakentamaan hallitusta, he unohtivat kansan tahdon heti valtaan päästyään. Historiallisen vaalitappion kärsinyt keskusta otettiin mukaan vallanjakoon välittämättä tuon taivaallista vaalituloksesta. Ja keskustahan tarrasi kiinni vallankahvaan kuin kissa hiireen.

Hallitusohjelma on sellainen, että sieltä puuttuu tärkein: yhtenäinen Suomen ja suomalaisten edun mukainen linja. Suurin osa vaalilupauksista toteutetaan vain näennäisesti, mutta kansalaisten kannalta ikävimmät epäkohdat jätetään korjaamatta ja sen lisäksi ongelmia luodaan lisää.

Miten hallitus työllistää 60 000 työtöntä suomalaista?

60 000 työtöntä vastaa keskikokoisen suomalaisen kaupungin koko väkimäärää.  Suomessa on työttömiä työikäisiä sen verran että jos ne kaikki koottaisiin yhteen paikkaan, saataisiin ehkä viisi tuollaista keskikokoista kaupunkia asutetuiksi pelkillä työikäisillä työttömillä ihmisillä. Mukana luvussa eivät siis ole alaikäiset eivätkä eläkeläiset tai muuten työkyvyttömät. Työttömien kaupungeissa asuisi siis vain työttömiä työikäisiä, ei eläkeläisiä, sairaita, eikä lapsia.

Ruuhkamaksut ja perustuslaki

Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että säädettäisiin laki, joka mahdollistaa kaupunkiseutujen liikenteen hallintaan tähtäävien ruuhkamaksujen käyttöönoton.

Kirjaus kuulostaa mielenkiintoiselta, olemmehan osa Euroopan unionia, jossa ihmisillä on liikkumisen vapaus. Sisäisiä tulleja ei saa asettaa. Tietullit voisivat olla mahdollisia, jos ne olisivat vaihtoehtoisilla teillä. Autoilija voisi valita maksullisen tien, mutta maksutonkin vaihtoehto olisi. Tällaiset tietullit Suomen oloissa ovat enemmän tai vähemmän utopiaa, kun reitit kaupunkeihin ovat harvalukuiset.

Tärkeinta asiaa ei mainittu hallitussopimuksessa

 

Se tärkein asia on tietenkin se, että työikäisen väestön määrän väheneminen pitäisi pysäyttää, ja mielummin saada ainakin loivasti nousemaan

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä