anteroeerola

Vaalien ykköskysymys on porvarihallituksen perinnön hylkääminen

Kun enää alle neljä viikkoa on jäljellä eduskuntavaaleihin, alkaa hahmottua, mikä on niiden suurin asia. Mistä vaaleissa on kyse? Isossa kuvassa ei mistään vähemmästä kuin koko Suomen suunnasta.

Vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäinen on neljä vuotta kokeiltu Sipilän-Orpon-Soinin hallituksen eriarvoistava, Suomen kahtia jakava ja hyvinvointivaltiota purkava linja.

Toinen vaihtoehto on, että suunta korjataan. Se tarkoittaa koulutuksen ja matalimman sosiaaliturvan leikkausten perumista sekä julkisten palveluiden – erityisesti vanhustenhoidon - siivoamista bisnesahneudesta. Se tarkoittaa reilua työelämää ja parempaa perusturvaa, jolla ihmisiä nostetaan ylös köyhyysloukuista. Ennen muuta se tarkoittaa hyvinvointivaltion nykyistä oikeudenmukaisempaa rahoitusta.

Siksi seuraavaan eduskuntaan tarvitaan enemmistö, joka on valmis korjaamaan porvarihallituksen virheet. Tämä on pääasia. Erityisesti kokoomus, perussuomalaiset ja heidän siniset tähteensä on nyt pantava jäähylle.

Vaikka työllisyys Suomessa on kasvanut, niin on myös eriarvoisuus. Kasvun hedelmät jakaantuvat erittäin epätasaisesti. Hyvä kehitys on pilattu huonolla politiikalla.

Epäpyhä kolminaisuus
Mennyt hallitus on runnonut läpi puhdasta oikeistopolitiikkaa, jonka ytimessä on aina eräänlainen (epä)pyhä kolminaisuus. Kapitalismia maailmalla tutkinut kanadalainen tietokirjailija ja aktivisti Naomi Klein on kiteyttänyt asian hyvin. Kovaan oikeistolinjaan kuuluvat aina julkisen omaisuuden yksityistäminen, yritysten sääntelyn purkaminen sekä julkisten menojen leikkaukset, jotta veroja voidaan alentaa, aivan erityisesti pääomaveroja.

Tämä on juuri se markkinafundamentalismin linja, jota Sipilän hallitus on ajanut. Suomalaisessa mallissa yritysten vapauksia on lisätty erityisesti kurittamalla järjestäytyneitä palkansaajia.

Toisaalta piikki on ollut auki, kun turvallisuusviranomaiset ja erityisesti armeija ovat pyytäneet rahaa ja lisää valtuuksia. Sekin on vanhanaikaista, tunkkaista oikeistopolitiikkaa.

Leikkausten alla köyhät ja tulevaisuus
Sipilän-Orpon-Soinin perintönä Suomelle ovat rajut leikkaukset tulevaisuudesta ja kaikkein köyhimmiltä.

Koulutuksesta hallitus on vienyt joka tasolla. Varhaiskasvatukseen pääsyä on rajattu ja vaikeutettu ja ammatillisesta koulutuksesta on viety jopa viidennes rahoista. Yliopistot ovat joutuneet irtisanomaan satoja ihmisiä. Se on ainutlaatuista Suomen historiassa.

Kansaneläkeindeksien jäädyttämisellä hallitus höyläsi toimeentuloa niiltä, jotka saavat työttömien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, työttömyysturvan lapsikorotuksia, kansaneläkettä, vammaistukia, eläkkeensaajien hoitotukia, lasten kotihoidon tukia ja sen eri osia kuten hoitorahaa, hoitolisää ja sisarkorotuksia.

Ehkä hävyttömintä on ollut sotaveteraanien rintamalisän, ylimääräisen rintamalisän ja hoitotuen veteraanilisän jäädyttäminen. Veteraanitko oikeasti ovat olleet syyllisiä Suomen talousongelmiin?
Samalla leikkuriin ovat joutuneet valtion kunnille maksamat avustukset ja sitä kautta vanhustenhoito.

Bernerin viimeinen puhallus
Leikkausten ohella yhteisen omaisuuden yksityistäminen on ollut nopeaa. Juha Sipilä ja aivan erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ovat toimineet kuin entisen Neuvostoliiton maiden oligarkit, jotka haistavat julkisessa omaisuudessa vain yksityisen rahan.

Monta lypsylehmää on teurastettu lihoiksi myymällä isoja osake-eriä Nesteestä, Stora Ensosta ja Sammosta. Teleoperaattori Telian omistuksesta valtio luopui kokonaan helmikuussa 2018. Miksi näin luovuttiin tulevien vuosien osinkotuotoista?

Liikenneministeri Anne Berner on yrittänyt yksityistää koko Suomen liikenneverkkoa, johon kuuluvat paitsi rautatiet, tieverkko ja vesiväylät.

Bernerin viimeinen puhallus saatiin kuitenkin poikki, kun Sipilän hallitus päätti irtisanoutua ennen vaaleja. Niin sanottu Suomi-rata hankeyhtiö ei näin ollen voi edetä. Sen ajatus oli siirtää yhtiömuotoon kaikki raideliikenteen tulevat jättihankkeet: tunnin juna Turkuun, lentokenttärata ja itään menevä uusi rata.

Pahin esimerkki yksisilmäisestä bisnesajattelusta oli tietysti hallituksen sote-hanke. Se olisi päästänyt sote-bisneksen siat vatukkoon ilman pidäkkeitä. Tämä rakennelma onneksi upposi törmättyään Suomen perustuslakiin.

Keskustalla ja kokoomuksella ei ole sotessa enää uskottavuutta. Nyt keskusta ilmoittaa, ettei se halua soteen markkinamalleja ja kokoomus julistaa, etteivät maakunnat enää kelpaa. Neljä vuotta ne kuitenkin kaupittelivat näitä yhdessä suomalaisille. Tämä huijaus ei enää myy.

Median paljastama yksityisen vanhustenhoidon rappio kertoo sen, mitä olisi ollut luvassa varmasti lisää, jos hallituksen malli olisi mennyt läpi.

Laiskat työttömät kuriin
Myös työllään elävät suomalaiset ovat olleet hallitukselle vastustajia. Kilpailukyykytysssopimuksella käytiin julkisen sektorin, pääosin pienipalkkaisten naisten taskulla vientikilpailukyvyn nimissä.

Suomen vienti on tuskin voinut kasvaa siitä, että peruskoulun opettajat ovat saaneet vähemmän lomarahoja ja istuvat koululla hiukan pidempään. Vaikka heidän työaikansa on pidentynyt, ei opetustuntien määrää ole lisätty.

Työttömyysturvan aktiivimallissa idea taas on, että työttömyys on laiskan ihmisen oma syy. Silti sadatkaan työhakemukset eivät riitä työvoimabyrokratialle todisteeksi aktiivisuudesta.

Hallitus yritti myös heikentää työehtoja pienissä yrityksissä, koska se katsoi, että suomalaisen työelämän ykkösongelma on irtisanomisen vaikeus. Potkuilla Suomi nousuun – hanke vesittyi onneksi ammattiyhdistysliikkeen vastarintaan.

Ei leikkauksia vaan laajempi veropohja
Tämä on se Sipilän hallituksen perintö, jonka voimme jättää taaksemme eduskuntavaaleissa.

Kysymys on, miksi hyvinvointivaltion rakenteita pitää vain purkaa ja saneerata? Miksi ei rakenneta ja luoda uutta? Aina ei tarvitse leikata vaan voidaan myös lisätä tuloja.

Koulutukseen ja pienimpään sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset pitää purkaa ja työttömyysturvan niin sanottu aktiivimalli kumota. Perusturvan kohentamisella pitää nostaa ihmisiä ylös köyhyysloukuista.

Julkiset palvelut pitää tuottaa julkisena työnä. Hoitojonot pitää purkaa pestaamalla lisää lääkäreitä ja hoitajia. Tämä ei tulisi edes kovin kalliiksi. Miten yhteiskunnalla on ollut varaa uuteen sote-miljonäärien luokkaan, jotka ovat taikoneet itselleen miljoonien ja kymmenien miljoonien eurojen pääomatulot kuntien ostamista palveluista?

Vasemmistoliitto on tehnyt yksityiskohtaisen ohjelman, jossa esitetään keinoja myös veropohjan laajentamiseksi. Se toisi valtiolle parhaimmillaan noin 2,5 miljardia lisää rahaa.

Sen ytimessä on, että yhteiskunnan kaikkein isotuloisimmat ja varakkaimmat osallistuisivat nykyistä isommalla panoksella yhteiskunnan rakentamiseen. Otetaan heidätkin mukaan. Silloin kaikilla menee paremmin, ei vain harvoilla.

Edessä ovat muutosvaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eläs nyt. Tällä otsikollaan:
"Vaalien ykköskysymys on porvarihallituksen perinnön hylkääminen"
kirjoittaja tarkoittaa epäilemättä kansantuotteen kasvua, viennin kasvua, palkkasumman kasvua, velkaantumisen loppumista ja työttömyyden laskua. Eikös se ole selvää, että malli on otettava Venezuelasta. Ei kai se nyt sovi, että tässä röyhistellään maailman onnellisimpana maana vuodesta toiseen.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Selvitys: Reaalitulot kasvavat nopeimmin hyvätuloisilla - työttömän reaalitulot kääntyivät negatiiviseksi"

"Työmarkkinatukea saavan työttömän reaalitulot laskevat sekä tänä että ensi vuonna. Nimellistuloja heikentävät indeksijäädytykset työttömyyspäivärahassa. Yksin vuokralla asuva työtön saa työmarkkina-, asumis- ja toimeentulotukea."

https://www.talouselama.fi/uutiset/selvitys-reaali...

Pekka Pylkkönen

Itse puhuinkin pienituloisimmasta väestönosasta.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #6

Et taida itsekään tietää mistä puhut.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos selkeyttävästä, kokoavasta tekstistäsi, joka on eräänlainen tilannekuva. Miltei kaikesta olen jokseenkin samaa mieltä, joskin puolustusvoimille mielestäni on osoitettava riittävät resurssit - jotta ei tarvitse senkään vuoksi ajautua minkään sotilasblokin alle vaan yrittää ylläpitää mahdollisimman uskottavaa puolustuskykyä, joka on paitsi oman vakautemme yksi perustoista, niin myös joka suunnan naapurimaillemme vakautta.

Yritystukiin puuttumista odotan. Niihin (suorat ja epäsuorat yhteensä) menee vuositasolla lähestulkoon sama summa kuin uudet torjuntahävittäjät kustantavat - tämä siis yritystukien suuruusluokan selventämiseksi. Yritystuet ovat pääosin tehottomia, niillä tuetaan vakiintunutta, vanhentuvaa/vanhentunutta tuotantoa ja ne vääristävät kilpailua. Muu perustulo valtakunnassa ei ole kelvannut mutta valikoiva, vastikkeeton ja porrastamaton yritysperustulo käy ja summat ovat karanneet lisäksi kohtuuttomiksi - samalla kun oikeasti tärkeästä on supistettu.

Odotan myös rohkeaa tarttumista aiheeseen tulojen kokonmaisverotus, tuloluokasta riippumatta. Ansiotulo- ja pääomatuloverokantojen yhdentäminen tarvitaan. Näin päästään myös tulomuotokikkailusta.

Poistoon kuuluu hallintarekisteri, jolla vältellään miljardiluokassa antamasta keisarille sitä, mikä keisarille kuuluu. Tuo keisari olemme me, yhteiskunta ja valtio olemme me, sinä ja minä.

Risto Huovinen

Nykyisen vasemmiston ongelma on siinä, että se ei pidä rajojamme kiinni ja se on myös EU-eliitin talutusnuorassa.

Yhtälö, jossa Suomeen lasketaan määrättömästi 10% työllisyyden omaavia etnisiä ryhmiä ja lisätään valtion menoja miljardeilla ei ole kestävä. Meidän pitää laittaa oma kansa etusijalle ja lopettaa massamaahanmuutto. Vain näin taloutemme voidaan pitää pystyssä.

Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

Anteron mielestä vaalien ykköskysymys on porvarihallituksen perinnön hylkääminen?
Älä nyt Antero.
Kyllä meille tavan ihmisille on nyt rummutettu kuukausitolkulla että ilmastonmuutos on se kaikista tärkein asia. Etkö katso YLE:n uutisia?
Hakkuita pitää vähentää vaikka työpaikkojen uhalla, liha pistää verolle ja autoilua tehdä tavalliselle ihmiselle kalliimmaksi. Sillä lailla.
Onko se Anna Kontulan esitys, että valtion pitää päättää saatko omistaa auton, vasemmiston virallinen linja?
https://www.verkkouutiset.fi/anna-kontula-valtion-...

Haluatteko laittaa duunarit polkemaan töihin vaikka marraskuisessa räntäsateessa tekemään teille verotettavaa tuloa jotta voitte toimia maailman sosiaalitoimistona? Kiitti kovasti.

Ja tuo veropohjan laajennus. Se tarkoittaa suomeksi lisää veroja.
Suomen veroaste on kuuluu jo maailman kovimpiin ja vieläkään se ei teille riitä?

Toimituksen poiminnat