anteroeerola

Päättäjät ovat sallineet arjen turvallisuuden murentua

Järkyttävät, lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt Oulussa ja Helsingissä ovat nostaneet Suomessa poliittisen myrskyn. On oikein, että eduskuntapuolueet ovat löytäneet yksimielisyyden siitä, miten tilanteeseen reagoidaan – nopeasti ja riittävän jyrkästi. Yhteiskunnan on annettava selvä viesti, että se ei siedä tällaista. Tässä ei ole mitään epäselvää.

Keskustelu toivottavasti johtaa siihen, että seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vähättely ja mitätöiminen Suomessa loppuu. Siitä, millaisesta ilmiöstä on kyse, kirjoittaa hyvin ilmiötä 20 vuotta tutkinut Vasemmistoliiton kansanedustaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Anna Kontula. Iso kysymys onkin, kiinnostaako kotoisia oikeistopopulistejamme vastenmielisen ongelman ratkaisu vai ainoastaan ihmisryhmien syyttely?

Samalla vaalipaineet ovat saaneet jo omituisia muotoja. Juha Sipilän hallitus on ilmoittanut selvittävänsä, voitaisiinko YK:n ja Euroopan ihmisoikeussopimuksiin liittyvistä sopimusjärjestelyistä tulkintojen osalta jotenkin tinkiä.

Eikö kansainvälisen oikeuden ja sopimusjärjestelmän kunnioittamisen pitänyt olla yksi "Suomelle keskeisiä asioita", ulkopolitiikan ja kansainvälisen aseman kulmakiviä?

Kansainvälisen sopimusjärjestelmän kunnioittamisesta Suomi on antanut tukiopetusta isoillekin maailman maille. Nytkö Sipilän-Orpon-Soinin hallitus uhraisi Suomen esimerkin voiman omalle vaalipaniikilleen ja yhden hallituspuolueen hajautumisesta aiheutuneella äärioikeiston poliittiselle paineelle?

Suomen sisällä on varmasti tarpeeksi, myös kovia keinoja puuttua seksuaalirikoksiin. Kansainvälisten sopimusten kyseenalaistaminen tuskin edes johtaa lopputuloksiin rikosten torjunnassa.

Inhoa oikeutetusti herättäneet seksuaalirikosepäilyt ovat samalla osa isompaa kokonaisuutta. Kyse on siitä, että nykyiset päättäjät ovat antaneet arkipäivän turvallisuuden Suomessa murentua.

Osa ilmiötä on alun perin Helsingin Sanomien paljastus poliisin sisäisistä ohjeista, jonka mukaan valtaosa niin sanotuista massarikoksista pitää jättää tutkimatta. Poliiseja on yksinkertaisesti liian vähän, jotta he ehtisivät hoitaa kaikki hommansa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen katsoo, että ”resurssien niukkuus ei saa estää rikosten tutkimista”. Ministeri Häkkänen, juuri niukkuus on este ja syy sille, että liian isoa osaa rikoksista ei tutkita.

Häkkäsen olisi syytä kuunnella oman ministeriönsä kansliapäällikköä Pekka Timosta, joka on julkisuudessa sanonut, Suomessa on ”oikeusvaltion hoidon resurssipula. Se menee koko hallinnon läpi. Joka kohdasta puuttuu jotakin.”

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kiinnittänyt huomiota siihen, että myös syyttäjiä on liian vähän. Vaikka poliisi ehtisi tutkia, juttupinot syyttäjien pöydällä ovat liian korkeita.

Esimerkiksi lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kohdalla keskimääräinen aika rikosilmoituksesta tuomioon on 23 kuukautta. Se on liikaa.

Viime aikoina hallituksen ja Suomen turvallisuudesta vastaavan virkakoneiston aika on kuitenkin mennyt lähinnä ulkomailta tuotettujen muoti-ilmiöiden perässä juoksemiseen.

Niin sanotun kokonaisturvallisuuden nimissä lisärahaa ja -valtuuksia sekä valtavasti huomiota on kanavoitu Suojelupoliisille, sotilastiedustelulle ja muulle hybridihypetykselle, jolla ei ole juuri kosketusta tavallisten ihmisten elämään. Supon arvioissa jopa Kiinan lahjoittamat Ähtärin pandat ovat hybridivaikuttamista. Pitäisikö pandojen vahtaamisen sijaan panostaa reaalimaailman asioihin?
 
Arjen turvallisuus on sitä, että voi rauhallisin mielin laskea lapset yksin kouluun ja harrastuksiin. Että ikäihmiset uskaltavat kulkea pimeälläkin ulkona. Että lomalle voi lähteä ilman pelkoa murtovarkaista. Yhä enemmän se tarkoittaa myös sitä, että netissä erilaiset hyväksikäyttäjät eivät vaani lapsia. Ja jos yrittävät, he jäävät kiinni.

Suomen pitää tulevaisuudessakin olla maa, jossa tasavallan presidentti voi huippukokouksen jälkeen mennä terassille oluselle ilman suljettuja katuja ja luoksepääsemätöntä turvamiesarmeijaa.

Tällaisen Suomen puolustaminen on arvo itsessään. Se tarkoittaa, että rikokset tutkitaan, syytetään ja tuomitaan säällisessä ajassa. Se on sitäkin, että poliisi on läsnä katukuvassa.

Samalla rikosten uhrien auttamiseen ja kärsimysten korvaamisen on panostettava voimakkaasti. Mutta tämähän unohtuu usein niiltä, joilla on vaalikiireitä vain leimata kokonaisia maahanmuuttajaryhmiä turvallisuusuhaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Aina kun Trump joutuu vaikeuksiin töppäilyiden takia hän sanoo, mutta Hillarykin teki sitä ja tätä. Näin hänen ei tarvitse vastata teoistaan. Suomessa taas sanotaan mutta kun suomalaisetkin tekevät rikoksia. Niin tekevät ja aivan liikaa. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa että' maahantulijoiden nuoret miehet tekevät myös paljon rikoksia, varsinkin joukkoraiskauksia. Kaikki maahanmuuttajat eivät näitä tee, ei suomalaisetkaan kaikki tee rikoksia.

Mitä tälle voisi tehdä? Katson että tiukemmat säännöt maahantulijoille saattavat nopeuttaa sopeutumista.

1. Väkivaltarikos (raiskaus, tappo, murha) johtaa aina kansalaisuuden menetykseen kaksoiskansalaisuuden omaavilta ihmisiltä + karkotukseen tai estää kansalaisuuden saannin + karkotus. Mielestäni Suomen vankilaan rikollista ei kannata sijoittaa, koska se tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi. Muutenkaan rikolliset eivät välttämättä pidä vankilaan joutumista rangaistuksena, Suomen vankilat ovat paatuneelle rikolliselle lepopaikkoja

2. Sama koskee tyttöjen silpomista ja pakkoavioliittoja. Tyttö otetaan huostaan ja adoptoidaan perheelle, joka hoitaa häntä rakastavasti ja kaikin puolin hyvin. Pakkonaitettu tyttö/nainen saa uuden kodin ja häntä tuetaan kaikin mahdollisin keinoin.

3. Naisten kätteleminen. Ne miehet jotka eivät suostu kättelemään naisia boikotoidaan. Kättelemättä jättäminen on röyhkeää, naista halveksitaan ja nähdään alempana olentona kuin mies

Uskon että kunnolliset säännöt sopeuttavat tulijoita nopeasti, eikä edes tarvita monivuotisia ja kalliita sopeuttamistoimia. Kukaan ihminen ei sopeudu uuteen maahan ellei hän oikeasti itse sitä halua. Yllämainitut säännöt kuitenkin pakottavat tulijoita muuttamaan käytöstään ja pikku hiljaa uusi käytös muuttuu tottumukseksi. Tottumus on toinen luontomme

Silloin kun sopimukset vahingoittavat ihmisiä, niistä tulisi luopua. Monet sopimukset, ihmisoikeudet on tehty suojelemaan rikollisia, tämä on ok, mutta Euroopassa ollaan menty tässä kehityksessä liian pitkälle. Nyt meillä on tilanne jossa rikollisilla on huomattavasti paremmat ihmisoikeudet kuin uhrilla tai tulevalla uhrilla. Tutustu sarjakuristajan tapaukseen ja niihin tapauksiin, jotka tuomioistuimet ovat päästäneet elinkautisvangin vapaaksi vaikka asiantuntijat pitää vankia vielä vaarallisena

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Turvallisuuden murentuminen on johdonmukainen seuraus harjoitetusta maahanmuuttopolitiikasta.

Totuuden katsominen silmiin on poliitikoille karvasta, ja useat ummistavat silmänsä.
Tai yrittävät selittää linnun kalaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kyse on siitä, että nykyiset päättäjät ovat antaneet arkipäivän turvallisuuden Suomessa murentua."

Tilastojen valossa Suomi on turvallisempi maa kuin aiemmin. Oulun tapaukset nostettiin jostain syystä nyt mediaan, mutta ne eivät kerro mitään siitä, että edes kyseisenlainen rikollisuus olisi Suomessa lisääntynyt, puhumattakaan sitten muunlaisesta rikollisuudesta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ovatko tuoreet tapaukset tilastoissa? Eivät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei ne paljon tilastoa horjuta, kun Suomessa tehdään noin kolmetuhatta seksuaalirikosta vuodessa, siis ilmiannettuja sellaisia.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kokonaisrikollisuus ei ole lisääntynyt. Joukkoraiskaukset, kieltäytyminen kättelemästä naisia, tyttöjen silpominen ja pakkonaittaminen ovat uusia ilmiöitä.

Nämä ilmiöt perustuvat naisen halveksuntaan ja alistamiseen. Pienelle pojalle opetetaan pienestä pitäen ettei nainen ole arvokas, hän on miestä alempi, vähän kuin miehen omaisuutta. Ei ole miehen vika että hänelle on näin opetettu. Katsoin videon, jossa imaami opetti nuorille miehille miten kunnon miesten tulee kohdella naista ja miten rikollisia tullee rangaista. Pelottavalta tuntui. Näitä nuor ia miehiä käytetään varmasti hyväksi - jotkut tahot haluavat muuttaa maailman sekasortoiseksi, takana on varmasti vallanhalua ja rahanahneutta. En muuten pysty selittämään näitä juttuja itselleni.

Petri Hämäläinen

Joo Juha - kaikki on tosi hienosti ja asiat kehittyy hienosti parempaan suuntaan. Suomen tie on Ruotsin tie ?

Ruotsalaiset haastattelututkimukset (esim. Kantar/Samhällebarometer) osoittavat että Ruotsissa yhteisön koheesio on maahanmuuton takia murtunut ja puolet ruotsalaiset pelkäävät kaduilla.

https://www.norran.se/nyheter/varannan-svensk-kann...

Alla tuokiokuvia Ruotsista.

https://www.express.co.uk/news/world/754126/Violen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän noiden linkkien takaa ollut mainintaa maahanmuuttajien osuudesta turvattomuuden tunteeseen. Poliisi mainitsi siinä ostoskeskusklipissä, että jonkin verran on rikollisuus kasvanut nuorisojengien vuoksi.

Turvattomuuden tunne johtuu haastateltujen mukaan lähinnä humalaisista, mutta on huomionarvoisaa, että läänitilastossa ainoastaan Skånen kohdalla puolet tuntevat itsensä turvattomaksi ja Örebron kohdalla 52%. Muissa lääneissä valtaosa tuntee liikkumisen turvalliseksi, siis valtaosa.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Meinaatko Juha että migrant viittaa muuttolintuihin vai mikä siellä ostarissa aiheuttaa turvattomuutta.

”LAWLESS SWEDEN: Violent migrant youths turn shopping centre into 'NO-GO ZONE' - officials
MIGRANT youth gangs have turned Sweden’s largest shopping centre into a “no-go zone” as they intimidate police, harass girls and deal drugs openly.”

Outoa myös että tämän päivän mtvuutiset.fi on kanssasi niin eri linjoilla.

”Ruotsin turvallisuustilanne on luisumassa vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Seitsemän viimeisen vuoden aikana yli 1 500 ampumistapauksessa on loukkaantunut yli 500 ihmistä ja kuollut yli 200.

Viime vuosi 2018 oli tähän mennessä kaikkein synkin, kuolleita oli 44.”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vakivaltarikos...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ruotsin päättäjät ovat tehneet tyhmiä päätöksiä, toivottavasti Suomi ei seuraa perässä. Auttaa saa ja pitääkin tiettyyn pisteeseen saakka. Ihmisten auttaminen pakolaisleireillä ja kehitysmaissa on tuloksekkaimmasta päästä - kehitysmaihin ei pidä syytää rahaa, silloin se menee korruptoituneille päättäjille ym. vastaaville. Perusopetusta, ammattiin oppimista, kestävän viljelyn oppimista ym. voidaan opettaa sekä pakolaisleireillä että muuten kehityismaissa. Tällaista työtä tekee esim. Kirkon ulkomaanapu ja Caritas. Mainitsemani auttamisjärjestöt eivät käytä kovin paljon rahaa hallintokuluihin, Suomen punainen risti ja YK,n alaiset järjestöt käyttävät hyvin suuren summan hallinnollisiin menoihin. Mieheni laski joskus aikoinaan järjestöjen hallinnollisten kulujen prosenttiosuuden. Pitääkö vielä kutinsa, en ole aivan varma?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Tilastojen valossa Suomi on turvallisempi maa kuin aiemmin"
Tilastot eivät tue väitettäsi.
https://www.stat.fi/til/rpk/2018/04/rpk_2018_04_20...

Pekka Pylkkönen

Sama ilmiö näyttää käyvän niin oikeudenkäytön kun sairaanhoidon puolella. Molemmissa on täysin mahdollista polttaa valtavasti resursseja yhdelläkin asiakkaalla. Nyt vain pitöisi avoimesti puhua siitä missä raja menee. Yhteen ihmiseen käytetyt resurssit ovat pois muiden asioiden hoidosta.

Saako kaikesta valittaa? Huolehtivatko viranomaiset jokaisesta pikkuasiastakin? Mitä hoitoja annetaan kasikymppiselle kuolemaa lähestyvälle potilaalle? Pitääkö työttömän lastenkin viettää kymmenen tuntia päivässä lastentarhassa? Tarjotaanko narkkareille käyttöhuoneet ja huumeentestauslaboratoriot? Päästetäänkö maahan väestöä jonka työllisyys jää pysyvästi 20% tuntumaan?

Kaikki haluavat viranomaisen puhaltamaan yhä pienempiin pipeihin. Vauvana ollaan neuvolan ja tarhan vastuulla, penskana koulun. Työikäisenä sossu huolehtii ja vanhuksena laitos. Itse ei tarvitse enää muuta kuin muistaa hengittää sisään ja ulos.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Vau. Onneksi Suomessa on kaltaisiasi moraaliltaan ylivertaisia yksilöitä, jotka vanhuuden ja/tai sairauden kohdatessaan ymmärtävät tehdä sen ainoan oikean vastuullisen ratkaisun, eli päästävät itsensä päiviltä eivätkä jää turhaan kuluttamaan rajallisia resursseja. Respect!

Pekka Pylkkönen

Kiitos. Jonkunhan se on pidettävä järjen lippua yllä tässä lorvijoiden ja pummien luvatussa maassa jossa kuka tahansa kelan asiakas voi vaikka raiskata lapsesi ja olet edelleen velvoitettu syöttämään, juottamaan, tanssittamaan ja vaatettamaan hänet.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Luultavasti suurimpia turvallisuudentunteen murentajia ovat (järjestyksessä) seuraavat:
- poliisipiirien juustohöyläykset
- sosiaalialan leikkaukset
- terveyskeskusmaksujen korotukset
- idealistinen ja haparoiva ulkopolitiikka

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Päättäjät ovat sallineet arjen turvallisuuden murentua"

Minusta on mukavaa kun Vasemmistoliittokin jo myöntää harjoittamansa politiikan seuraukset. Ratkaisevaahan on se mitä nappulaa painaa Eduskunnassa, mitä tulee näihin politiikan seuraamuksiin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Täsmälleen.
Monikulttuuristaminen on ollut ominta vasemmistoliittoa.
Voiko takinkääntöön edes luottaa, että se on puolueen uusi linja?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Koomisinta lienee, että juuri vasemmisto on ollut useimmissa kaupungeissa se, joka on ollut vaatimassa paperittomien maksutonta sosiaali- ja terveydenhuoltoa täysimääräisenä. Ilmaista kaiken maailman kansoille? Ja sitten itketään poliisien vähyyttä. Logiikka oli?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

- - "Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen kohdalla lainsäädäntöä tulisikin kehittää niin, että siinä olisi uusi törkeysluokka asteikon alapäässä eli "lapsen seksuaalinen uhkaaminen ja johdattelu".

Tämä pitäisi toteuttaa samoin periaattein kuten esim. muistisairaan vanhuksen kohdalla, jolloin huoli-ilmoitus tehdään terveydenhuollolle vanhuksen epävarman tilanteen pikaiseksi korjaamiseksi; mutta lapsen kohdalla ns. huoli-ilmoitus tehtäisiin poliisiviranomaiselle (tai nettipoliisille) silloin kun ulkopuolinen henkilö tai taho huomaa, että lapsi on joutunut seksuaalisen uhkan tai johdattelun kohteeksi. Se voi olla koti, naapurit, koulu, urheiluseura, harrastuspiiri, nettiyhteisö tms.

Lapsen kohdalla tällainen huoli-ilmoitus tarkoittaisi sitä, että poliisiviranomainen puuttuisi tällaiseen seksuaaliseen lapseen kohdistuvaan toimintaan, ja antaisi siitä aluksi "rikesakon". Ko. henkilön puhuttelussa annetaan rikesakko ja vakava huomautus, joka kirjattaisiin rikosrekisteriin.

Jos sitten saman tekijän toiminta jatkuisi edelleen ja hän olisi osallisena uudestaan tällaisessa em. huoli-ilmoituksessa, niin silloin hän automaattisesti joutuisi ankarampien rangaistusten piiriin, ja voisi lopulta joutua karkoitetuksi maasta (jos hän on siis ulkomaalaistaustainen)." - -

Eli huoli-ilmoitus olisi prosessin 1 vaihe, josta siirrytään vaiheittain eteenpäin, 2 vaiheessa rikesakkoon ja puhutteluun ja 3 vaiheessa ulkomaalaisen kohdalla jopa karkoitukseen saakka.

Siten tämä olisi oma erillinen prosessinsa, jota käytettäisiin erityisesti lasten seksuaalirikosten kohdalla. Lastensuojeluilmoitus voisi toimia sitten enemmänkin muiden väkivaltarikosten tai kaltoinkohtelun kohdalla.

Tämä siksi, että lapsenraiskaajia ei Suomi voi palauttaa heidän omiin kotimaihinsa, missä he lapsenraiskaajina tulevat tapetuiksi, kuten joissakin maissa on käytäntö.

Ja tämä johtuu nykyisestä ihmisoikeussopimuksesta, joka ei ole vain yksin Suomen muutettavissa. Meidän tulee siis ottaa omia "työkaluja" eli kansallisia lakeja käyttöön, joita kyllä löytyy, jos niin halutaan.

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268104-hu...

Manu Saarinen

VIRANOMAISET EIVÄT NOUDATA LAKEJA

Vaimoni kirjoitti Presidentti Niinistölle sähköpostia tilanteestamme, että olemme pian 5 vuotta olleet ilman verkkosähköä. Asiassa hovioikeuskäsittely edessä. Kansliasta tuli vastaus, ettei Niinistö voi kuulemma asiaan puuttua. Sen verran on vääryyksiin kuitenkin puuttunut, että osti polkupyörän pojalle, joka ei jostakin syystä päässyt linja-auton kyytiin.

Laitampa tähän sähköyhtiön sovintoehdotuksen jolla pyrki saada keskeytetyksi oikeuskäsittelyn. Ehdoksi sähkön saannille asettivat sen, että sähköä aletaan siirtämään heti kun vaimoni suostuu yhtiön maksamaan tuhannen euron kertakorvaukseen joka tarkoittaa sitä, että hovioikeuskäsittely päättyisi siihen. Sähköyhtiö ei kuitenkaan voi tällaisia ehtoja sanella koska sähkömarkkinalain 4 luvun 21§:n mukaan sähköä on siirrettävä ja myytävä kaikille halukkaille. Meille ei siis kuitenkaan kuulu sähköä toimittaa, eikä mikään viranomaistaho tähän puutu. Syrjinnästä on tehty rikosilmoitus mutta tutkinta on johonkin kiireisiin jumittunut varmaan.

SÄHKÖMARKKINALAKI 4 LUKU

21 §

Siirtovelvollisuus

"Verkonhaltijan on kohtuullista korvausta vastaan myytävä sähkön siirto- ja
jakelupalveluja niitä tarvitseville sähköverkkonsa siirtokyvyn rajoissa."

Ihmeteltävää on, etteivät viranomaiset toimi vaikka kyse on selkeästi
sähkömarkkinalain rikkomisesta ja syrjinnästä.

Sähköyhtiö on siis tehnyt alla olevan mukaisen ehdotuksen sähkön toimittamiseksi mutta yhtiö ei voi sanella minkäänlaisia ehtoja sähkön toimittamiselle kuin että ainoastaan voisi vaatia vakuusmaksua. Ei kuitenkaan vaimoltani voi vakuuttakaan vaatia.

Alla Lammaisten Energia Oy:n sanelemat ehdot:

1 Lammaisten Energia sitoutuu avaamaan jakeluverkkonsa ja asiassa
tehdään
helmikuussa 2014 tehdyn sähkösopimuksen korvaava sopimus.

2 Lammaisten Energia luopuu vaatimasta vakuutta ja suorittaa
kertakaikkisena korvauksena 1 000 €.

3 Lammaisten Energia luopuu oikeudenkäyntikulujen perimisestä
käräjäoikeuden tuomion osalta ja osapuolilla ei ole kuluvaatimuksia toisiaan
kohtaan hovioikeuskäsittelyn osalta.

Suostumalla maksamaan korvausta, yhtiö myöntää rikkoneensa lakeja mutta
silti ei toimita meille sähköä eikä siis ole lähettänyt edes
sähkösopimusta hyväksyttäväksi vaikka sähköyhtiö ei voine olla tietämätön halukkuudestamme saada sähköä.

Mielestäni tässä täyttyy selvästi syrjinnän ja kiristyksenkin tunnusmerkistö koska vaimo halutaan saada luopumaan hovioikeuskäsittelystä ja vain jos luopuisi oikeuskäsittelystä eli hyväksyisi tuhannen euron kertakaikkisen korvauksen, niin siinä tapauksessa meille alettaisiin toimittamaan sähköä. Vaimolla on hovioikeuskäsittelyssä huomattavan suuri korvaussumma vaatimuksenaan, jonka vuoksi sähköyhtiö haluaisi vaimoni luopuvan hovioikeuskäsittelystä.

Meiltä meni diesel-generaattori rikki ja kun yritteli käynnistää toista generaattosia, aiheutti tämä ponnistus vaimolleni keskenmenon 16.12.2018. Tästä ilmoitettiin jo syksyllä sähköyhtiöön, että vaimollani on alttiutta keskenmenoihin ja raskaan generaatttorin veivaaminen saattaa aiheuttaa keskenmenon ja niin siinä sitten kävikin. Nyt meillä on käytössä heikkotehoinen bensa-agregaatti, jonka tehot eivät riitä lataamaan akkuja, joiden virralla katsomme televisiota.

Joudumme nykyisin käyttämään agregaattia tietokoneen ja kännyjen latailuun sekä kylmälaittesiin ja lämminvesiboileriin sekä autolla latailemme akkuja nähdäksemme televisiota ja tietysti modeemikin tarvitsee akkuvirtaa invertterin kautta. Kalliiksi tulee sähköyhtiön mielivalta.

Mielestäni asiassa täytty myös syrjinnän tunnuskerkistö, joka lainkohta alla.

Poliisin mielestä näin ei kuitenkaan ole vaan luettelee kaikki mahdolliset aliot lähtien rotusorrostakin yms.

11 § (13.11.2009/885)

Syrjintä

Joka elinkeinotoiminnassa, ammatin harjoittamisessa, yleisönpalvelussa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä taikka julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestettäessä ilman hyväksyttävää syytä

1) ei palvele jotakuta yleisesti noudatettavilla ehdoilla.

Syrjinnän tunnusmnerkistö täyttyy kun sähköyhtiö ei noudata sähkömarkkinalain 4 luvun 21§:ää.

Jone Virtanen

Suomi on kokonaisuutena turvallinen maa. Se on taas aivan eri asia miten, miten ihmiset tuntevat oman turvallisuutensa muuttuneen. Leikkaukset vaikkapa terveydenhuollossa murentavat luonnollisesti turvallisuuden tunnetta. Poliisi jättää tällä hetkellä pikkurikoksia tutkimatta, joka luonnolisesti vähentää sekin oman turvallisuuden tunnetta, sillä näihin rikollisuuden muotoihin ihmiset useinmiten törmäävät. Kun kerrostalon häkkivarastoon murtaudutaan on se henkilökohtaisesti isku päin kasvoja.

Toinen syy on se, että media ja yleensä tiedonvälitys nostaa esiin jatkuvasti erilaisia onnettomuuksia, rikoksia jne. Nostamalla ne esiin voidaan saada hyvin nopeasti aikaan kuva, että meillä on levottomampaa kuin ennen. Suomessa on tilastoitu henkirikoksia 1750-luvulta saakka, ja yleensä niiden määrä on kasvanut levottomien aikojen myötä. ( https://findikaattori.fi/fi/table/97) Nyt elämme harvinaisen "rauhallista aikaa" vaikka mediaa seuratessa tulee aivan eri tunne.

Rikollisuuteen on tullut uusia muotoja (esimerkiksi huumekaupan kasvu; tosin ymmärtääkseni myös 1930-luvulla Suomessa käytetiin paljon aineita https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/55941-suomi-oli-n...).

En silti sano, että Suomi olisi joku onnela. Kyllä täällä sattuu ja tapahtuu, mutta rikollisuus suuremmassa kuvassa ei ole aivan arkipäivää, kuten se on monessa maassa.

Se mitä maahanmuutto asiaan vaikuttaa on sitten aivan eri asia. Monissa maissa maahanmuuttajat ovat ottaneet selvän roolin ns. kovassa rikollisuudessa (Ihmiskauppa, huumeet jne.)koska sen on annettu yksinkertaisesti tapahtua. Ruotsi on hyvä esimerkki tästä; samoin Saksa. Meidän ei tule olla sinisilmäisiä niin maahanmuuttajia kuin muitakaan rikollisia kohtaan. Mustanaamiokin oli "kova koville".

Poliittisesti turvallisuudella on helppo ratsastaa ja sitä tekevät niin vassarit kuin kokkaritkin. Se menee tunteisiin ja sitä on helppo taivastella. Sen sijaan se tekeminen on jäänyt vähemmälle.

anita frisk

"Suomi on kokonaisuutena turvallinen maa", pitää toki paikkansa mutta ei juuri suurimpien kaupunkien asukkaita lohduta. Eivät missään päin maailmaa rikolliset peräkylissä viihdy; he menevät sinne missä on eniten saalistettavaa ja pienin riski jäädä kiinni.

Kuka enää säilyttää muuta kuin arvotonta roskaa häkkivarastossa? Kun EU laajeni parilla maalla vain laajentumisen eikä ko. maiden kelpoisuuden takia, esim Helsingissä oli eräänä vuonna n. 8.000 taskuvarkautta - vertailun vuoksi samaisena vuonna New Yorkissa n. 3.500. Eipä siinä mitään, naiset oppivat ostamaan käsilaukkuja joissa oli vetoketjua vetoketjun päällä, ja miehet keksivät sitten omat konstinsa. Poliisille sai netissä laittaa rikosilmoituksen ja viikon kuluttua tuli viesti että ei aiheuta toimenpiteitä.

Miesten nakkikiskaväännöt ovat saattaneet vähetä, mutta vastaaasti naisten taksikulut kasvaa. Kukaan järjissään oleva nainen ei ainakaan Helsingissä lähde kapakasta yöllä muuta kuin taksilla kotiinsa. Toki Bernerin taksiuudistus on lisännyt tämänkin alan turvattomuutta. Itämetro ei ole suomalaista todellisuutta.

Turvallisuuden väheneminen ei ole mikään tunne vaan fakta. Blogisti on näköjään Vantaalta. Suosittelisiko hän naispuolisia sukulaisiaan tai ystäviään kävelemään esim. Myyrmäessä myöhään illalla? Ja jos ei, niin miksi ei?

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Turvallisuuskeskustelu on poliittista ja se joko myötäilee tai topputtelee kansan kokemuksia. Turku: Kas vakoilua voidaan lisätä, koska muutkin maat vakoilevat. Sinne voi rahaa syytää. Ei tarvita tuomioistuimia tai venyviä tutkintoja. Pikaisesti perustuslakimuutos ja kansalaisoikeuksien heikennys. Oulu: Orpo tarjoaa Oululle 2 miljoonaa samantien paniikissa. Poliisi ja syyttäjät valittelevat resurssipulaa. Kansa hämmentynyt ja hallinto järkkynyt.

On havaittu, kas kummaa, että nuukailu poliisiresursseissa ja maahanmuuttajien perehdytyksessä tulee korkojen kera kalliiksi tutkintojen, vangitsemisten sekä kansalaisten fyysisen että henkisen kärsimyksen hoidattamisen ohella.

Onko sitten Suomi Unkarin vai Puolan tiellä? Ihmisoikeuksen toteutumisen puolesta olen huolissani. Rinnakkaisyhteiskunnat ovat toteutumassa ja uskaltaisin väittää, että julkinen hallinto yhdessä muitten vallanpitäjien kanssa on tähän syypää. Kunhan kansalaiset ovat toistensa kurkussa aina säännöllisin väliajoin, voi hallitus siunata perusturvan (useammassa kuin taloudellisessa mielessä) heikennykset suuressa nollasummapelissä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kun jaksaa lukea niin luulee vähemmän...

Muutamia blogi-vinkkejä jotka kannattaisi lukea, vaikka Antero Eerolan blogin jatkoksi.

Sotesta:
Salon, sitoutumattoman kaupunginvaltuutetun Marjatta Halkilahden tanskalainen sote-viesti meille suomalaisille ja toivottavasti päättäjillekin,
"Tanska-Suomi ja kuntien rooli terveyspalveluissa."

Hallintoylilääkäri, professori Lasse Lehtosen blogi,
"Sote asiakasmaksujen iso kuva."

...ja hävittäjähankinnasta...
Taloustieteen professorin, Matti Virenin blogi, "64 vai !00"

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Poliiseja katukuvaan? Vasemmisto ei pitkälle pötki, jos vaaliteemat pitää vohkia oikeistolta.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Arjen turvallisuus on murentunut kun sitä on ehdoin tahdoin tarkoituksella murennettu. Sama ilmiö kaikkialla missä yhteiskunnan koheesio ja demografia on muuttunut paljon. Miksi Suomi olisi poikkeus muusta maailmasta ? Se mikä ihnetyttää on naivius kun muualla maailmassa isot muuttovirrat ovat aiheuttaneet ongelmia niin meillä ongelmat kiellettiin ja ummistettiin silmät. Kuviteltiin, että sanomalla "nyt ei saa antaa pelolle valtaa" tai keskittymällä netissä vellovaan "vihapuheeseen" niin ongelmat häipyisi itsestään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On muuten kummallista, että persut ja kristilliset ovat Varsinais-Suomessa vaaliliitossa. Kristillisdemokraattien käsitys kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta joutuu tämän myötä niin outoon valoon, että tekee mieli syyttää heitä jumalanpilkasta.

Toimituksen poiminnat