anteroeerola

Vasemmiston ja vihreiden aika sanoa: Antti Rinteestä pääministeri

Pääministeri Juha Sipilällä alkaa niin sanotusti mopedi jo karata käsistä.

Kepun kannatus laskee liukasta alamäkeä ja gallup-paniikki on iskenyt. Keskusta yleensä ja Sipilä henkilökohtaisesti ovat ottaneet vastaan kaikki iskut hallitusta vastaan. Samalla kokoomus on saanut olla suhteellisen rauhassa, vaikka hallituksen politiikka on palvellut nimenomaan sen intressejä. Siniset voi unohtaa – niin ovat äänestäjätkin jo tehneet.

Vain tätä taustaa vasten voi tulkita Sipilän omituisia puheita kepun puoluevaltuuston kokouksessa. Pääministeri väittää, että keskusta voi seistä ylpeänä, sillä ”teimme mitä lupasimme”. Nimenomaan näin se ei tehnyt. Selvästi ja yksiselitteisesti keskusta lupasi ennen vaaleja, että koulutuksesta tai pienimmästä perusturvasta ei leikata. Mutta juuri näin pääsi käymään.

Edelleen Sipilä väittää, että ”vaikeasta julkisen talouden tilanteesta huolimatta tuloerot eivät ole Suomessa kasvaneet”. Kyllä ovat. Tästä on olemassa kaksikin eri selvitystä, jotka löytyvät tästä ja tästä.

Mutta sitten pääministerin puhe lähti jo laukalle. Hän sanoi, ettei kepu hyväksy ”vapaavuorelais-punavihreää keskittämispolitiikkaa”. Missä asustaa tällainen satuolento?

Kovaa oikeistolinjaa aina vetänyt Jan Vapaavuori on mahdollisimman kaukana vasemmistosta. Joskus politiikassa pitää kuitenkin tehdä taktisia yhden asian liittoja. Hallituksen vahingollinen, suorastaan tuhoisa sote- ja maakuntauudistus ei kaadu vain opposition voimin. Siihen tarvitaan myös kiilaa, jonka Vapaavuori on pystynyt lyömään kokoomuksen sisälle. Muuta yhteistä ei ole. Salaista lisäpöytäkirjaa kaiken keskittämisestä ei ole tehty.

Vihreät ja SDP vastatkoon omasta puolestaan, mutta Vasemmistoliitto ei historiallisesti eikä tässä ajassa ole ollut keskittämisen puolue. Ja miten voisikaan olla, jos puolueen prosentuaalisesti kovin kannatus löytyy Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta?

Sipilä sanoo kepun olevan vielä vastavoima populismillekin. Mutta mikä vastavoima on sellainen puolue, joka on hallinnut yhdessä oikeistopopulistien kanssa kohta jo neljä vuotta? Jussi Halla-ahon johtamat maahanmuuttajien vastustajat kelpasivat Sipilälle hallituksen tukipylvääksi ilman mitään ongelmia ennen kuin perussuomalaisten sisäinen valtataistelu halkaisi puolueen kesällä 2017. 

Ja vielä: ensi vaalikaudella kuulemma ”keskusta on paras puolue uudistamaan työmarkkinoita sekä parantamaan perheiden asemaa ja sosiaaliturvaa”.

Eivätkö yhteentörmäykset ammattiyhdistysliikkeen kanssa aktiivimallista ja irtisanomissuojasta jo kerro, että keskusta on siihen nimenomaan huonoin puolue (kokoomuksen tuella)? Miten parantaa perheiden asemaa ja sosiaaliturvaa sellainen porukka, joka on armotta leikannut lapsilisiä, kotihoidontukea, vanhempainpäivärahoja, työttömyysturvaa ja jopa kansaneläkkeitä?

* * *

On selvä, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen tarvitaan jo jotain muuta Sipilän-Orpon-Soinin väsyneelle ja epäonnistuneelle triolle. Ensi vaalien jälkeen paras olisi hallitus, jossa yhdistyy punainen ja vihreä. Punavihreä hallituspohja on myös suomalaisten suosikki seuraavaksi hallituspohjaksi.

Silloin johdonmukaista on, että ensi vaalien jälkeen pääministeri olisi Antti Rinne, valtiovarainministeri Li Andersson ja mahdollisesti ulkoministerinä Pekka Haavisto. Valtion omistajaohjausministeriksi Haavistoa ei ole syytä päästää. Sen ymmärtää jokainen sähkölaskuaan avaava ja Caruna-kaupat muistava suomalainen.

Tämän kolmikon johtamat puolueet pystyisivät kuitenkin kääntämään Suomen suunnan.  Se tarkoittaisi, että panostetaan ihmisten hyvinvointiin ja perutaan kaikkein pienimmän perusturvan leikkaukset. Satsataan koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja perutaan koulutusleikkaukset. Pidetään julkiset palvelut julkisina eikä päästetä yksityisiä sairaus- ja sosiaalijättejä niihin kuorimaan voittoja omistajiensa taskuun. Ja luodaan turvallinen ja reilujen pelisääntöjen työelämä.

Myös välillä epäinhimillinen turvapaikkapolitiikka voisi pehmentyä, ja pahimmat natoilu- ja sotaharjoitushöyryt hiukan viilentyä.

Tämä kokonaisuus edellyttää, että kokoomus, perussuomalaiset ja siniset pannaan jäähylle vähintään neljäksi vuodeksi.

Rinteen kannattaminen pääministeriksi ei tietenkään ole Vasemmistoliiton suunnasta kehotus äänestää SDP:tä. Vain Vasemmistoliiton riittävän suuri vaalivoitto takaa sen, että myös demareiden linja pysyy vasemmalla. Demareilla on suuri houkutus lähteä marjaan kokoomuksen kanssa. He katsovat, että kepun mahdollinen romahdus vaaleissa ei mahdollista muuta vaihtoehtoa.

Vasemmistoliiton ei silti pidä lähteä demarien roiskeläpäksi tai tuulensuojaksi yhteishallitukseen kokoomuksen kanssa. Sen kolme kertaa, kun Vasemmistoliitto on ollut hallituksessa, se on aina tapahtunut yhdessä kokoomuksen kanssa. Siitä ei seuraa mitään hyvää. Kokemusta on.

Siksi on aika sanoa: Antti Rinne pääministeriksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vasemmistolainen demari. Ilman muuta kannattaa loikata demareihin, kun kannatat Antti Rinnettä.

Käyttäjän anteroeerola kuva
Antero Eerola

Nimenomaan ei kannata eikä pidä. Kirjoitin nimenomaan:

"Rinteen kannattaminen pääministeriksi ei tietenkään ole Vasemmistoliiton suunnasta kehotus äänestää SDP:tä. Vain Vasemmistoliiton riittävän suuri vaalivoitto takaa sen, että myös demareiden linja pysyy vasemmalla."

Ja että:

"Vasemmistoliiton ei silti pidä lähteä demarien roiskeläpäksi tai tuulensuojaksi yhteishallitukseen kokoomuksen kanssa."

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Pidetään vaalit ensin, ennekuin laaditaan ministerilistoja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Millä tavalla tuo hallituspohja voisi johtaa Suomen taloutta, yrityksiä menestykseen, joiden menestyksen myötä Suomi menestyy tai toisessa tapauksessa näivettyy.

Yksinkertainen tosiasia on se, että yritysten tuottama verotettava tulos on koko valtiontalouden ja kunnallistalouden perusta, ei ns. jakotalous, jos jaettavaa ei ole.

Antero Eerola, kuvaahan asiaa esittämältäni yritystalouden kannalta ja, miten tuo hallituspohja voisi taata verotuksemme peruskiven.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Hyvin on oikeiston opit perille mennyt: "ei ole muuta vaihtoehtoa".
Budjetti on 55 mrd € siinä on monta osaa jotka voi laittaa oikeudenmukaisempaan asemaan.

Suomessa voi edelleen tehdä myös muuta politiikkaa kuin oikeistolaiosta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Eerola, toiveesi Rinne pääministeri, Andersson valtionvarainminister ja Haavisto ulkoministeri on "loistava" toive. Kyllä he varmasti toteuttaisivat kaikki kirjoituksessasi kertomat parannukset heti. Rahat niihin otettaisiin tietysti rikkailta ja jos ne eivät kattaisi kaikkia menoja, loput velkana.
Pieni pelko on siitä, lähtisikö kaikkitietävä Andersson valtionvarainministeriksi. Sillä pallilla voisi joutua tekemään jopa leikkauksia ja ne olisivat lupausten pettämistä. Andersson saattaisi tehdä ns. Arhinmäet eli lähteäkin eurooppa- ja kulttuuriministeriksi.

Markus Weyland

Yrittäjät ja yritykset ovat Suomen elinehto. Yrityksissä ovat työpaikat ja työtuloista valtio saa verotulot ja näin saadaan rahat hyvinvointivaltion rakentamiseen, heikompien auttamiseen ja valtion velkojen maksamiseen.
Tämä hallitus on tehnyt erinomaista työtä tämän aikaansaamiseksi.

Sosialismin idea on ottaa yrityksiltä eikä siten auttaa yrityksiä.
Näin koko kehitys kaatuu yrittämisen, työpaikkojen, verotulojen, hyvinvointivaltion ja heikompien tukemisen vähenemiseen ja valtio velan kasvuun. Toivotaan, että vasemmisto ei edelleenkään pääse valtaan Suomessa,
muutoin tämä hyvä työllisyyden kasvun ja velanoton vähenemisen kehitys ei jatku.

Tottakai liiallisella yrityksten auttamisella on rajansa, ettei auttamista käytetä väärällä tapaa hyväksi. Yritysten auttamisen on tuettava ennenkaikkea työllistymistä ja uusien työpaikkojen syntymistä, yritysten kilpailuetua, investointeja. Ei niinkään pelkkää omistajien rikastumista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Pitäisikö Suomi syöstää sosialismin tielle eikö maailmalta löydy esimerkkejä sosialistisen talouden menestymättömyydestä kuten Venezuela.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sama oikeiston kanssa, kuten Hitlerin Saksa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mutta eikös Hitlerin puolue ollut kansallissosialismi puolue joten sana sosialismi on ydinasia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ville Ylitalo

Saa nähdä montako sataa vuotta menee ennenkuin Hitlerin kansallissosialismin tulkintaa kommentoidaan mutu tuntumalta. Ainahan siihen kuitenkin vedotaan blogissa jos toisessakin.

Hitleri puolueen 25-kohtaisessa puolueohjelmassa esitettiin kymmenen sosialismille ominaista vaatimusta, kuten ”tulot muusta kuin työstä on lakkautettava”, ”kaikki yritykset on kansallistettava”, ”sotavoitot konfiskoidaan”, ”suurten yritysten voitot jaetaan”, ”laajennetaan eläkkeitä”, ”maareformi”). Hitler julisti: ”Me olemme sosialisteja, me olemme nykypäivän kapitalistisen talousjärjestelmän vihollisia”.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Johtopäätöksesi siitä, että Vasemmistoliiton ei pidä lähteä demarien tuulensuojaksi sinipunahallitukseen, on oikea.

Mitä vaihtoehtoja jää jäljelle? Tappion jälkeen Kepu tuskin lähtee Rinteen johtamaan vasemmistohallitukseen purkamaan Sipilän hallituksen päätöksiä.

Näyttää vahvasti, että pukkaa Orvon johtamaa keskusta-oikeisto hallitusta, jossa RKP ja Kristillisdemokraatit kiilapoikina. Jos kiilat eivät riitä enemmistöön, niin alkaa löytymään yhteistä arvopohjaa persuin kanssa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vasemmistoliittolaisilla on tosiaan ongelma. Puolue haluaa hallitukseen demareiden kanssa, mutta demarit ottavat helposti kokoomuksen kaveriksi, koska vasemmistoliitto on arvaamattomampi ja kokoomuksella on paljon suurempi kannatus. Jos demarit kuitenkin voittaisivat, punavihreä hallituspohja olisi mahdollinen. Silloin kannattaisi loogisesti äänestää demareita ja toivoa, että se riittää ja Sanna Marinin punaviherpuheet huomioidaan hallitusta kasattaessa. Kokoomuksella on ollut usein armoton kiri ennen vaaleja, kun taas demarit ovat viime aikoina väsähtäneet kesken.

Onneksi ei omalla kohdalla tarvitse tällaisia miettiä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jospa joka ikinen oikeistopuolue ymmärtäisi jättäytyä Rinteen hallituksen ulkopuolelle ja antaisivat reilusti tilaa sossujen, vassujen ja viheliöitten hallitukselle purkaa kaikki nykyhallituksen saavutukset Rinteen lupaamalla tavalla. Todella, meillä pitäisi ryhtyä kokoamaan oikeistoallianssia isänmaan pelastamiseksi sossujen ja vassujen mahdolliselta tulevalta vaalivoitolta, mikä voitto tuskin tulee yltämään eduskunnan enemmistöksi. Oikeistolla sen sijaan on täydet mahdollisuudet eduskunnan enemmlstöön ja sitä kautta hallituksen muodostamiseen, jos vain yhteistyö koko oikeiston kanssa alkaisi toden teolla. Isänmaan etu sitä kyllä jo huutaa....

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Meinaako siniset olla yhden kansaedustajan oikeistoallianssi :)

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Eikö olisi jo aika siirtyä 2000-luvulle? Oikeisto- vasemmisto ei ole tätä vuosituhatta. Hitlerit ja Stalinit on jo koettu. Nykypolitiikka ei saa olla kiinni henkilöistä vaan tämän ajan vaatimuksista. Arvostan Sipilää sillä hän on tämän ajan poliitikko, joka on kääntänyt lehden juuri 2000-luvun poliittiseen kulttuuriin eli asiat menevät ideologioitten edelle.
Minun hallitukseni olisi keskusta, RKP, vihreät, siniset ( jos tulee valtaa), perussuomalaiset ( jos luopuvat nykyisestä johtajakaksikosta) ja kristilliset. Toisin sanoen Kokoomus, SDP ja vasemmistoliitto ovat jämähtäneet vanhoihin poteroihinsa.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

On aivan sama ketkä ovat hallituksessa liikenneministereinä, Kyllönen, Virkkunen tai Berner. Kaikilla sama Vapaavuorelainen liikennepolitiikka jossa Helsingin panoksilla tehdään teollisuuden ja kaupan suhteen täysin rannikko ja Helsinki keskeistä aluepolitikkaa ja siten eriarvoista Suomea.

http://janvapaavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2644...

ja

www.sisävesi.fi

Pekka Pylkkönen

"Edelleen Sipilä väittää, että ”vaikeasta julkisen talouden tilanteesta huolimatta tuloerot eivät ole Suomessa kasvaneet”. Kyllä ovat. Tästä on olemassa kaksikin eri selvitystä, jotka löytyvät tästä ja tästä."

Ei pidä paikkaansa. Sosten öyhötys oli vailla mitään todisteita ja jälkimmäinen perustuu staattiseen analyysiin. Tilastoja on olemassa vasta vuodelta 2016 ja silloin tuloerot pienenivät. THL:n ja Nordean ekonomistin dynaamiset vaikutukset huomioiva spekulaatio odottaa että hallituskaudella tuloerot eivät kasva.

Toimeentulotukea ei myöskään ole leikattu.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Jussi Halla-ahon johtamat maahanmuuttajien vastustajat kelpasivat Sipilälle hallituksen tukipylvääksi ilman mitään ongelmia ennen kuin perussuomalaisten sisäinen valtataistelu halkaisi puolueen kesällä 2017."

Blogistin tuli edes pyrkiä totuuteen, ettei tulisi keksittyä moisia heittoja.
Vasta perussuomalaisista loikanneet siniset kelpasivat Sipilälle hallituksen tukipylvääksi.

Käyttäjän anteroeerola kuva
Antero Eerola

Muutama huomio palautteesta, josta kiitos.

Jo aika pian kommenteissa päästiin Hitleriin ja Staliniin. Heihin vetoaminen saa minkä tahansa some-keskustelun aina pysymään virkeänä ja älyllisesti korkeatasoisena.

Mitä tulee asiapuoleen: miksi demareiden, vasemmiston ja vihreiden pitäisi olla jotenkin yritystalouden vastainen hallituskoalitio? Suomi tarvitsee kannattavia yksityisiä yrityksiä, mutta ei yrittäjiä tarvitse nostaa millekään jalustalle muiden yläpuolelle. Suomessa on muitakin ihmisiä kuin yrittäjiä.

Työ on Suomen elinehto. Kansantalouden yhteenlasketun palkkasumman pitää kasvaa. Yrittäjät eivät tarjoa työntekijöille työtä hyväntekeväisyyden takia vaan siksi, että yrityksen tuotanto tulee hoidettua. Työntekijät tekevät yrittäjien työt.

Punavihreä pohja ei ehkä yksin riitä. Silloin on realistista, että mukaan voisivat tulla RKP, mahdollisesti jopa kristillisdemokraatit. Jälkimmäinen on oppositiossa löytänyt sosiaalisen omatuntonsa eivätkä monet puolueet sisällä ole lainkaan tyytyväisiä Päivi Räsäsen äärikonservatiiviseen linjaan. Eduskuntaan mahtuu kyllä yksi Räsänenkin. Kaksi olisi jo liikaa.

Mitä tulee oikeistoallianssiin, sellaisen pohja murenee koko ajan. Kaikkein epätodennäköisin vaihtoehto hallituspohjaksi on nykyinen porvarikoalitio.

Vesa Kaitera

Hari Rautiainen kirjoitti: "Näyttää vahvasti, että pukkaa Orvon johtamaa keskusta-oikeisto hallitusta, jossa RKP ja Kristillisdemokraatit kiilapoikina. Jos kiilat eivät riitä enemmistöön, niin alkaa löytymään yhteistä arvopohjaa persuin kanssa."

Kyllä tuollainen hallitus minulle kelpaisi, mutta viimeaikaiset mielipidetutkimukset jättäisivät kolmen nykyisen hallituspuolueen koalition RKP:llä ja KD:lläkin vahvistettuina melko kauas eduskuntaenemmistöstä. Jos kuitenkin tuo enemmistö voitaisiin noiden viiden puoluene voimin saavuttaa, niin uskon Vihreiden lähtevän mukaan. Tuloksena olisi siis sinivihreä hallitus pitkälti Vanhasen II hallituksen tapaan. Mutta jos Vihreät pääsevät vaa'ankielen asemaan, niin uskon heidän vaativat SDP:n ottamista mukaan. Mutta SDP on meidän kokoomuslaisten mielestä mennyt niin tuntuvasti vasemmalle, että hallitusyhteistyö sen kanssa tulisi olemaan hyvin vaikeaa, joskaan ei ehkä mahdotonta. Jos se kumminkin olisi mahdotonta, niin päätyisimme ehkä kuuropiilotteluun Ruotsin tapaan.

PS tuskin tulee olemaan hallituspuolue missään koalitossa, mutta mikäli yhteistyökuviot menevät ihan umpisolmuun, niin se voi ratkaista hallitusvallan punavihreiden ja porvarien välillä. Tuossa tilanteessa se todennäköisesti tukee mieluummin jälkimmäisiä.

Tällä hetkellä istuva hallitus on meidän kokoomuslaisten mielestä suorastaan "dream team". Eduskuntavaalit muuttavat tuota tilannetta meidän kannaltamme huonoon suuntaan, vaikka meidän oma puolueemme korjaisi noissa vaaleissa selvän voiton. Lisäksi on mahdollista, että Keskusta kärsii todella suuren tappion ja että Juha Sipilä luopuu puolueensa puheenjohtajuudesta. Jos hänen seuraajansa edustaisi Keskustan punamultasiipeä, niin Kokoomuksen asema heikkenisi suuresti.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Rinteen ollessa pääministerinä suurtyöttömyyden Suomessa yhteiskunnan mädättäminen maahanmuutolla tulee jatkumaan.
Viite:
"Antti Rinne Ylellä: Ei ole väärin tulla etsimään parempaa elämää"
https://www.verkkouutiset.fi/__trashed-6/

Toimituksen poiminnat