anteroeerola

Paljastiko Väyrynen keskustan todelliset sote-aikeet?

Ystäväperheeni kuusivuotias oli aamulla ennen päiväkotiin lähtöä tiedustellut: isi, kuka on Paavo Väyrynen? Kysymys onkin lähes ajaton. Sitä ovat yhä uudet polvet pohtineet jo viidellä vuosikymmenellä.

Väyrynen on politiikan ikiliikkuja, joka ei hyydy ikinä. Äänestäjien vaan ei ole aina helppo pysyä perässä. Väyrynen on yhden puolueen kunniapuheenjohtaja ja toisen puheenjohtaja, joka on nyt ehdokkaana jo kolmannen listalla. Senkin kanssa hän on kannattajineen ehtinyt jo riitaantua.

Hiukan sääli, sillä Väyrynen hallitsee hyvin sisä- ja ulkopolitiikan. Niissä hänellä olisi paljon annettavaa oman puolueensa, keskustan vanhempana valtiomiehenä samassa sarjassa Seppo Kääriäisen kanssa.

Nyt Väyrynen kuitenkin haluaa Helsingin kaupunginvaltuustoon torjuakseen metropolipolitiikkaa eli vaikeuttaakseen Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten muodostaman alueen kehitystä. Sen ydin on Väyrysen mielestä kaikkien mahdollisten ihmisten haaliminen pääkaupunkiseudulle. Tästä ei tietenkään ole kyse. Silti se, että yhä useampi haluaa tänne ihan itse muuttaa, tuo omat vaikeutensa.

Alueen erityistarpeiden takia pääkaupunkiseudun kunnat esittivät taannoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle, että ne olisivat valmiita itse erillisratkaisulla hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa.

Taustalla oli se, mistä HUS:in arvostetut professorit ja ylilääkärit kirjoittivat vuoden alussa Lääkärilehdessä. Heidän mielestään sote-uudistuksen myötä tehtävien hoitaminen tulee nykyjärjestelmää selvästi kalliimmaksi. Myös HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindén on arvioinut, että hallituksen sote-mallista voi tulla jopa miljardin euron ylimääräinen lasku.

Vaan miten kävi? Hallituksessa pääkaupunkiseudun yhteisen esityksen kaatoivat keskusta ja perussuomalaiset. Syynä oli lähinnä se, että sote-uudistus on myös jättimäinen tulonsiirto, jolla rahaa lapioidaan pääkaupunkiseudulta maakuntiin.

Valtiovarainministeriön maaliskuussa julkistamat tuoreet luvut kertovat, että selviä voittajia ovat Pohjois-Pohjanmaa, Päijät- ja Kanta-Häme sekä Pohjois-Karjala. Puhdasta sattumaa lienee se, että ne ovat pääministeri Sipilän, peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) sekä kuntaministeri Anu Vehviläisen (kesk.) kotimaakuntia.

Hallitus vie rahaa selvästi eniten Uudeltamaalta, vaikka suurin häviäjä on Varsinais-Suomi, kun katsotaan rahan siirtoa asukasta kohden.

Kysymys kuuluukin, miten Espoon, Vantaan ja Helsingin kokoomuslaiset – ja aivan erityisesti pormestariehdokas Jan Vapaavuori – sallivat tämän? Entä miten puolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) selittää puliveivauksen turkulaisille äänestäjilleen? Miksi te olette omanne näin hylänneet?

Nostettuaan itsensä pääkaupunkiseudun parrasvaloihin, Väyrynen teki äänestäjille palveluksen paljastaessaan mihin keskusta todella pyrkii. Tässä juonessa perussuomalaiset ovat täysillä mukana. Kokoomuslaisten puolesta me vasemmistolaiset olemme jo vähän huolissamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Risto Salonen

Vaikka en demareita kannatakaan, olisiko kuitenkin parasta keskeyttää tämä sotehomma. Jospa vaalien jälkeen demarit ja kokkarit hoitaisivat sen maaliin. Rehula saatikka Saarikko eivät tähän pysty. Pääministeri on jo antanut siltarumpukepulle periksi. Eduskuntavaalien teemaksi vain soteuudistus.
Maakunnat ovat paluuta lääniaikaan sillä erolla, että saavat verotusoikeuden.
Nyt leikitään leikkikehässä liian isoilla rahoilla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Johan ne demarit ja kokkarit yrittivät eivätkä päässeet mihinkään...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kokoomuksen ja demareiden kyky hoitaa sote maaliin on jo punnittu ja köykäiseksi todettu. Maakunnille ei ole ainakaan tässä vaiheessa tulossa verotusoikeutta, mikä tietenkin on niiden heikkous.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kovin on Helsinki- ja pks-ihannoiva tuo Eerolan näkemys.

Minäkin ajattelin mm. vaalikonevastauksia täyttäessäni, että Helsingin kaltaisen kunnan olisi paikallaan saada jatkaa terveysasioita kuntana.

Mutta yksi sinänsä pieni esimerkki parin päivän takaa horjutti Helsinki-uskoani pahemman kerran. Tamperelainen Aamulehti kertoi että omaehtoisessa diabeteshoidossa on lukuisissa (ehkä miltei kaikissa) kunnissa alettu antaa diabeetikoille uudenlaisia verensokerimittareita jotka ovat olennaisesti aiempaa parempia (esim. verinäytettä ei tarvita, mittari kertoo myös sokerin kehityskuvan mm. yön aikana). Mutta Helsinki on ties viimeinen kunta jossa uusien mittarien käyttöön ei ole siirrytty. Mm. Espoo siirtyy parhaillaan. Eli Helsinki on tässä terveysasiassa HÄNNÄNHUIPPU. Miksi !?

Tuosta tein päätelmän että maakunnallinen sote taitaisi sittenkin olla parempi ja myös HELSINKILÄISTEN ETU !!!

Kirjoitin aiheesta blogijutun US-Puheenvuoroon. Otin kopion myös tästä kommenttiehdotuksesta talteen.

Toimituksen poiminnat