anteroeerola

Presidentinvaaleihin tarvitaan rauhan vaihtoehto

Presidenttipeli Suomessa sai uusia kierroksia, kun Vasemmistoliitto asetti viikonloppuna euroedustaja Merja Kyllösen ehdokkaakseen.

Itse olin ennen puoluevaltuuston kokousta sitä mieltä, että päätöstä olisi voitu rauhassa lykätä yli kuntavaalien. Silloin olisi ehkä saatu mukaan myös muita ehdokaskandidaatteja. Mutta mikä tärkeämpää, olisi ehditty käymään perusteellinen keskustelu puolueen sisällä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Toisaalta on niin, että päätös ei olisi lykkäämällä muuksi muuttunut. Siksi mennään tällä.

Virallisia puolueiden ehdokkaita on nyt kolme, Kyllösen lisäksi keskustan Matti Vanhanen ja vihreiden Pekka Haavisto. Tosiasiallisiin ehdokkaisiin kuuluu myös istuva presidentti Sauli Niinistö. Hän kiertää maakuntia, kättele kansaa ja otatuttaa kaverikuvia maailman johtajien kanssa sellaista tahtia, ettei aikomuksista ole mitään epäilystä.

Presidentinvaaleja käydään kahdesta syystä. Yhtäältä niillä valitaan tasavallan presidentti. Toisaalta – ja mikä tärkeämpää - niiden yhteydessä käydään iso keskustelu Suomen suunnasta. Erilaisten kriisien runtelemassa maailmassa voi ennustaa, että tällä kertaa aiheet keskittyvät ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Viime presidentinvaaleissa yksi keskeisiä teemoja oli niin sanottu arvojohtaminen. Eli presidentin tehtävä on johtaa Suomea kohti kaikkea hyvää ja kaunista jossain pääministerin ja arkkipiispan välissä.

Siksi ei ollut viime kerralla vaikea olla äänestämättä Sauli Niinistöä.

Niinistön arvot ovat eräänlaisia itaran kamreerin arvoja, jossa hyvinvointivaltio hoidetaan porvariston armeliaisuuskeräyksillä (vaikkakin mittava vaalirahoitus otetaan heiltä vastaan ilman omantunnon tuskia), nuorten syrjäytyminen leipomalla heidän kanssaan pullaa ja lasten liikuntaharrastukseksi riittää se, että he vaikka kiipeävät puuhun. Tällaiset arvot ovat varmasti vasemmistolle vieraita.

Mutta maailma on mennyt tämän arvokeskustelun ohi. Eikä Suomen perustuslaissa sanota, että presidentti johtaa arvoja. Perustuslaissa sanotaan, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa – yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

Maailma on muuttunut sellaiseksi, että juuri tähän myös Sauli Niinistö on joutunut keskittymään.  Tässä hommassa hän ei ole onnistunut ollenkaan huonosti. Niinistö on onnistunut tasapainoilemaan idän ja lännen välisen kärjistyneen vastakkainasettelun keskellä. Hän on pitänyt yllä aktiivista keskusteluyhteyttä Venäjän johtoon.  Samalla Niinistö on vaalinut Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta ja kyennyt pitämään pahimmat Nato-höyryt kannen alla myös omassa taustapuolueessaan.

Mutta ei päästetä Niinistöäkään ihan ilman kritiikkiä. Hän on flirttaillut maahanmuuttajavastaisten asenteiden suuntaan. Hän on myös ollut hyväksymässä Suomen yhä laajenevaa ja syvenevää sotilaallista harjoittelua Naton sekä sen jäsenmaiden kanssa kahdenvälisesti.

Siksi presidentinvaaleihin tarvitaan myös vasemmistolainen vaihtoehto ja näkökulma.

Kriisien runteleman maailman ongelmia ei ratkaista lisääntyvällä varustelulla, sotaharjoituksilla, vastakkainasettelulla ja erilaisten hybridi- ja infosotauhkakuvien maalaamisella. Tarvitaan liennytystä, vastakkainasettelun purkamista ja rauhanaloitteita. Tässä kohdin asetammekin Merja Kyllöseen nyt isot odotukset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vasemmistoliiton ehdokasnimitys osoittaa, että se ei ole vakavissaan liikkeellä presidentinvaalissa. Toisaalta on selvää, että jos Sauli Niinistö asettuu ehdokkaaksi, hänet valitaan jo ensimmäisellä kierroksella joka tapauksessa.

Jaakko Häkkinen

Tarkoitatko maahanmuuttajavastaisuudella maahanmuuttokriittisyyttä? Nämähän ovat kaksi aivan eri asiaa. Suurin osa suomalaisista on tutkimusten perusteella maahanmuuttokriittisiä:

"56 prosenttia suomalaisista sanoo, että turvapaikanhakijoita ja pakolaisia pitäisi ottaa vähemmän. Tätä mieltä olevien määrä on kasvanut 22 prosenttiyksikköä maaliskuusta 2015."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100722431772_u...

"57 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että islamilaisista kulttuureista tulevat eivät sopeudu Suomeen."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100722431772_u...

On vaikea ymmärtää, miksi tänne pitäisi päästää turvapaikanhakijoita eli ihmisiä,
1. jotka eivät ole niitä hädänalaisimpia (ne ovat pakolaisleireillä)
2. joiden tänne siirtäminen ei mitenkään paranna lähtömaiden tilannetta
3. jotka työllistyvät heikosti
4. jotka lisäävät merkittävästi yhteiskunnan turvattomuutta ja rikollisuutta

Miksi vasemmistolaiset haluavat hajottaa hyvinvointiyhteiskunnan?
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233666-loysa...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Onko tämä bloki kummunnut häpeästä Kyllösen höpinöille ? Vie se maalaissadankomitean Merja sivummalle, pois kamerojen välkkeestä ja utelevista toimittajista. Tähdennä Putinin olevan kaikkea seuraavaa: fasisti, imperialisti ja lasten pommittaja ilman häivähdystäkään kommunismista tai sosialismista. Johtaa vielä kokoomuksen venäläistä sisrpuoluetta. Teillä VL:ssa tuntuu olevan hakusessa, miten ihmiset sijoittuvat poliittiselle kartalle, lukihäiriökö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset