anteroeerola

Terveysjohtajan sivutoimi Mehiläisessä oikeusasiamiehen syyniin

 

Olen tänään jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Vantaan terveyspalvelujohtajasta, jonka viran kaupunginhallitus vastikään vakinaisti. Mielestäni on virkamiehen tasapuolisuuden kannalta kestämätöntä, jos kaupungin korkein terveysasioista vastaava viranhaltija saa sivutuloja yksityiseltä sote-konserni Mehiläiseltä.

Ongelma korostuu etenkin sen jälkeen, kun Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime joulukuussa päätöksen, jonka mukaan palveluseteleiden käyttöä laajennetaan yleislääkärin vastaanotolle. Palvelusetelillä kuntalainen voi kaupungin rahalla ostaa lääkärikäynnin yksityiseltä puolelta.

Näin massamittaisesti ei yhtä perusterveyspalvelua ole viety markkinoille muissa Suomen suurissa kaupungeissa. Itse jätin päätökseen eriävän mielipiteen.

Palveluseteleiden käytön laajentamista perusteltiin muun muassa sillä, että se ”edistää kuntien, elinkeinotoimen ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä”.

Kysyä voikin, minkä yksityisten palveluntuottajien kanssa Vantaa aikoo ”edistää yhteistyötä”? Mitkä ovat konkreettiset firmat, joilta kaupunki palveluita hankkii, jos korkein terveyspalveluvirkamies saa sivutuloja yhdeltä yritykseltä?

Kaupunkilaiset voivat nyt perustellusti epäillä sitä, että korkean virkamiehen on mahdollista suosia yhtä yritystä päätöksenteossa. Toisaalta myöskään jatkuva itsensä jäävääminen ei voi olla järkevää viran hoitamisen kannalta.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee sekin, että sivutoimi ei ollut kaupunginhallituksen tiedossa, kun se päätti kokouksessaan 23.1. nimittää terveyspalvelujohtajan vakituisesti virkaan, jota hän on aiemmin hoitanut viransijaisena.

Kyse ei ole vain yhdestä palvelusetelipäätöksestä. Yksityiset sote-konsernit ovat muutenkin tulleet yhä syvemmälle julkisiin palveluihin tarkoituksenaan tehdä bisnestä ihmisten terveydellä ja sosiaalisella hyvinvoinnilla. Tätä on luvassa lisää ja paljon, jos hallituksen ajama sote-uudistus menee läpi.

Itse en pidä tätä hyvänä kehityksenä. Joku voi olla toista mieltä. Kummassakin tapauksessa kansalaisilla on oltava luottamus siihen, että luottamus virkamiesten puolueettomuuteen ei ole vaarassa.

Kantelulla haen linjaa myös sille, miten syvälle yksityisten sote-konsernien intressit voivat pureutua julkisiin palveluihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jotain mätää Vantaalla? Vantaan-tauti...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Oletan, että langat käy kuumina Sotea odotellessa!

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Missään viroissa ja päätekstissä, ei tulisi olla useammala pallolla tapahtuvaa päätöksentekoa, vaan riippumattomuus ja kunnon sanktioita, ellei itse ymmärrä sen vaikutuksia oikeudet mukaisuuteen....ja tasa-arvoisuuteen lain edessä...

Käyttäjän TimoLaine1 kuva
Timo Laine

Hämeessä Attendon palveluita tialnnut lääkäri oli, sekä Tampereen kaupungin että attendolla päättävässä asemassa. Ei kiinnostanut ketään silloin, ei kiinosta ketään nytkään, mitä nyt ostaja ja myyjä olivat sama henkilö.

Toimituksen poiminnat