anteroeerola

Yksityistä bisnestä yhteisellä omaisuudella

Pidin juuri poliittisen tilannekatsauksen Metallin ammattiosasto 5:n veteraanitilaisuudessa. Puhe oli maailman ja Suomen asioista, mutta ennen kaikkea hallituksen syvän oikeistolaisesta linjasta.

Yhdysvalloissa on nyt valtaan astunut presidentti, joka häikäilemättä ja häpeilemättäajaa omistavan luokan, superrikkaiden ja suuryritysten etuja. Amerikkalaiset oligarkit eivät ole vain Donald Trumpin rahoittajia ja taustakuiskuttelijoita vaan istuvat suoraan maan hallituksen avainpaikoilla.

Lisäksi Trump on ottanut käyttöön maahantulolinjan, joka on lähinnä rasistinen leimaamalla kokonaiset kansakunnat ja ihmisryhmät turvallisuusuhkiksi.

Mutta ei rikkaita suosiva ja maahanmuuttajavastainen linja ole Suomessakaan ihan tuntematon. Tässä katseemme kääntyvät Suomen hallituksen, jonka kiristämän turvapaikkapolitiikan erityisesti perussuomalaiset katsovat omaksi ansiokseen.

Suomessa Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus tekee kokonaisvaltaisesti ja perusteellista oikeistolaista politiikkaa. Siinä yhdistyy raju leikkauslinja kovaan yksityistämiseen ja isoihin hankkeisiin tehdä yhteisellä omaisuudella yksityistä bisnestä. Kolmas taso on eräänlainen militarismi, jossa vaikeissa taloudellisissa oloissa ollaan valmiita uhraamaan poskettomia summia uusiin asejärjestelmiin ja jossa sodan harjoittelu Nato-maiden sekä kahdenvälisesti Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa on laajempaa kuin koskaan historiassa.

Hallitus on leikannut koulutuksesta tavalla, joka on johtanut massiivisiin irtisanomisiin Suomen korkeakouluissa sekä opetuksen vähentämiseen ammattikoulussa. Päivähoitoon pääsyä on rajoitettu niiltä lapsilta, joilla kummatkin vanhemmat ovat esimerkiksi työttöminä. Mikä on se ilve, jolla Suomi saadaan nousuun tällaisen tuhotyön jälkeen?

Samalla leikkauksia on tehty kaikkein pienimpiin etuuksiin. Niihin kuuluvat paitsi kansaneläke ja takuueläke, työttömyysturvan peruspäiväraha, lapsilisät ja opintotuki. Jopa sotaveteraanien rintamieslisää hallitus oli valmis nirhaisemaan, mutta eduskunnassa nousseen poliittisen paineen takia suunnitelma kaatui. Leikkaus kelpasi myös perussuomalaisille. Ei pidä uskoakaan yhtään perussuomalaista, joka väittää, että he asettavat verilunnailla vapautemme lunastaneet sotaveteraanit pakolaisten edelle.

Lisäksi eläkeleikkaukset, verotuksen muutokset ja ns. kilpailukyykytyssopimuksen myötä tulleet sosiaalimaksujen muutokset ovat vieneet tilanteeseen, jossa kaikkein pienimpien eläkkeiden ostovoima laskee. Hallituksen päätöksillä näin tapahtuu eläkkeissä, jotka ovat korkeintaan 2 000 euroa. Sitä suuremmissa eläkkeissä ostovoima kasvaa. Näin on eduskunnan tietopalvelu laskenut Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toimesta.

* * *

Hallituksen oikeistopolitiikkaan kuuluu myös raju yksityistäminen.

Pääministeri Juha Sipilä ja liikenneministeri Anne Berner ovatkin jonkinlaisia ukrainalaistyyppisiä oligarkkeja, jotka tulevat liike-elämästä politiikkaan ja ryhtyvät harjoittamaan valtion omaisuudella bisnestä.

Samalla oman ja yhteisen edun raja on ainakin pääministerillä ollut kuin kaivoslietteisiin piirretty viiva. Tästä osoituksena ovat perinpohjin julkisuudessa puidut Sipilän perheen kytkökset yhtiöihin Katera Steel, Terrafame ja Chempolis. Perusteeksi ei kelpaa se, ettei tiennyt silloin, kun olisi pitänyt tietää.

Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt joulun alla perustettu pääministerin oma erikoisrahasto eli Vake oy, jonne siirrettiin vajaan 2,5 miljardin euron edestä valtion yhtiöiden omistusta. Se on iso määrä omaisuutta yhden ihmisen peukalon alla.

Hallituksen bisnesihmisten hankkeisiin kuului tietysti myös nyt jo surullisenkuuluisa tieverkkohanke, jossa Suomen perusliikenneinfrasta olisi tehty väline yksityiselle suurliiketoiminnalle.

Yksityistämisoperaatioista suurin on kuitenkin sote-uudistus. Kansalle sitä on markkinoitu valinnanvapaudella. Sote ei kuitenkaan tuo vapautta vaan pakkoa, yhtiöittämisen ja markkinoille viemisen pakkoa.

Valinnanvapaus on savuverho sille, että ihmisten terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvät palvelut revitään pakkoyhtiöittämisellä yhä enemmän auki yksityiselle voitontavoittelulle.

Kokoomuksen avainpaikoilta tapahtunut joukkopako yksityisiin sote-konserneihin kertoo, mistä todellisuudessa on kyse. Ei ole sattumaa, että nämä porvariston nuoret toivot ovat lähteneet junailemaan nimenomaan sitä, miten yksityiset yhtiöt saisivat mahdollisimman suuren siivun juuri julkisista palveluista. Vaikka on joukossa ainakin yksi demari ja yksi vihreäkin.

Soten myötä Suomeen saadaankin todennäköisesti iso joukko multimiljonäärejä, jotka ovat rikastuneet veronmaksajien taskusta maksetuilla terveyspalveluilla, vanhustenhoidolla ja lastensuojelulla.

Tulossa on kuntavaalit. Vaikka niissä päätetään ennen muuta oman kunnan asioista, ovat kaikissa vaaleissa kaikki asiat yleensä läsnä. Siksi kuntavaalit ovat myös mahdollisuus kertoa mielipide hallituksesta, joka on valinnut linjakseen hyvinvointivaltion näivettämisen ja yksityisen voitontavoittelun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomalaista kansaa höynäytetään kaikin mahdollisin keinoin.

Toimituksen poiminnat