anteroeerola

Työllisyyttä, asuntoja ja palveluita

Pidin tänään Vasemmistoliiton ryhmäpuheen, kun Vantaan valtuusto käsitteli kaupungin ensi vuoden budjettia. Ohessa koko puhe.

Koko Suomi on nyt juuttunut synkältä näyttävään taloudelliseen taantumaan. Monelle tavalliselle suomalaiselle se tarkoittaa yhä suurempaa epävarmuutta omasta tulevaisuudesta, yt-neuvotteluita ja irtisanomisia. Yhteiskunnalle se merkitsee kasvavaa työttömyyttä sekä siitä koituvia valtavia taloudellisia ja inhimillisiä kustannuksia.

Taustalla on paitsi koko euroaluetta ravistellut finanssi- ja talouskriisi, myös väärät valinnat talouspolitiikassa. Siksi suunta Suomessa pitää kääntää.

Yksittäisen kaupungin mahdollisuudet vaikuttaa ihmisten työllisyyteen ja toimeentuloon ovat tietysti rajalliset. Silti ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää.

Vasemmistoliitto lähti näihin budjettineuvotteluihin asuntorakentamisen ja työllisyyden linjalla. Me esitämme, että kaupunki ottaisi huomattavasti paljon kunnianhimoisemmat tavoitteet asuntorakentamisessa. Työttömyyden ohella pääkaupunkiseudun suurimpia sosiaalisia ongelmia on asumisen hinta. Erityisesti kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on huutava pula.

Epäonnistuneen asuntopolitiikan pahin seuraus pääkaupunkiseudulla on kuitenkin asunnottomuus, erityisesti pitkäaikaisasunnottomuus. Niinä vuosina, jolloin Vantaa on ollut mukana pitkäaikaisasunnottomuuden puolittamis- ja poistamisohjelmissa, on pitkään ilman kotia olevien ihmisten määrä vain kasvanut. Siksi Vasemmistoliitto esittää, että kaupunki ottaa tavoitteekseen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen.

Meidän mielestämme asuminen on perusoikeus, joka julkisen vallan pitää taata. Sitä ei saa jättää vain markkinoiden armoille.

*                    *                    *

Suomesta on tosiasiassa tullut massatyöttömyyden maa. Siksi julkisen vallan – myös Vantaan kaupungin – pitää kantaa oma vastuunsa työllisyydestä.

Samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi rakentaminen on nyt edullisempaa kuin korkeasuhdanteessa. Samalla kaupungilla on runsaasti investointitarpeita – ei vähiten sisäilmaongelmissa kärsivissä kouluissa. Siksi Vasemmistoliitto esittää, että nostaisimme maltillisesti, mutta rohkeasti kaupungin investointikattoa ja panostaisimme siihen, että kaupungin koulut pannaan kuntoon.

Joka tapauksessa eteen tulevien investointien käynnistäminen nyt toisi töitä ja aikaistaisi Vantaan rapistumaan päässeen rakennuskannan kunnostamista.

Lisäksi tarvitaan aktiivisia työllisyystoimenpiteitä. Ensi vuonna Vantaa joutuu maksamaan noin kuusi miljoonaa euroa enemmän niin sanottua kuntaosuutta pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta. Me katsomme, että sama raha pitäisi käyttää työttömien työllistämiseen, sillä työ on parasta sosiaaliturvaa – eikö niin veljet ja sisaret oikealla?

Olemmekin tyytyväisiä siihen, että poliittisilla ryhmillä löytyi yhteinen ymmärrys työllisyystoimien tarpeesta ja että niitä lisätään ensi vuonna. Olemme myös tyytyväisiä siihen, että nuorten työllistämiseen tarkoitettu Petra-projekti jatkuu vuonna 2015. Vasemmistoliiton mielestä kaupungin pitää kuitenkin varautua jo nyt sitä seuraaviin vuosiin. Rahoitusvaihtoehtoa tälle hankkeelle on etsittävä aktiivisesti. Jokaisesta nuoresta on pidettävä huolta.

Olemme kuitenkin myös valmiita säästöihin. Me katsomme, että Vantaa tarvitsee vähemmän herran virkoja ja enemmän käsipareja peruspalveluihin.

Siksi esitämme, että pian vapaaksi tulevaa toista konserni- ja asukaspalveluiden apulaiskaupunginjohtajan virkaa ei täytetä vaan tehtävät jaetaan nykyisten apulaiskaupunginjohtajien kesken. Tällä saataisiin noin 200 000 euron säästö, jolla voitaisiin palkata esimerkiksi lastensuojeluun neljä uutta työntekijää.

Vaikeat ajat vaativat vaikeita ratkaisuja ja uhrimieltä myös organisaation yläpäässä – eikä vain tuottavuustalkoissa pakertavilta työntekijöiltä ja palveluita käyttäviltä kaupunkilaisilta.

*                    *                    *

Muun muassa tällaisia muutosesityksiä me teimme budjettineuvotteluissa. Valitettavasti neuvottelut voi laittaa sitaatteihin, sillä yhtään ainutta euromääräistä muutosesitystä budjettiin ei hyväksytty.

Meidän mielestämme demokratia ei ole kapean enemmistön saneluvaltaa vaan sitä, että myös vähemmistö otetaan huomioon.

Vasemmistoliitolle tärkeintä ei kuitenkaan ole politikointi tai puolueiden suuruus- ja nokkimisjärjestys. Meille keskiössä on palveluita tarvitseva kaupunkilainen. Valitettavasti kaupungin palvelut pääsevät rapistumaan, jos kireästä budjettikurista pidetään kiinni ehdoitta. Tästä osoituksena on kohu, joka on noussut Vantaan lastensuojelun ympärille.

On selvä, että lisää käsipareja ja päteviä työntekijöitä tarvitaan. Muuten työntekijät palavat loppuun ja lapset jäävät heitteille. Vielä budjettineuvotteluissa meille vakuutettiin, että ongelmia lastensuojelussa ei ole – vaikka muutosesityksiä tehneille puolueille – vihreillä, Vasemmistoliitolla ja keskustalla – oli tiedossa, että todellisuus on toisenlainen. Heti seuraavana päivänä saimme lukea julkisuudesta, että joiden mukaan lastensuojelussa on ongelmia, jotka saattavat vielä räjähtää syliin.

Budjettikuri salli kuitenkin vain asiaa koskevan selvityksen. Hyvä on, että sellainen tehdään. Sen on kuitenkin johdettava myös lisäväen palkkaamiseen, jos tulos on, että muuten ongelmia ei pystytä ratkaisemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset