anteroeerola

Euroopan kohjot ja meidän nilkit

Suomen näkökulmasta Euroopan unionin määräämät talouspakotteet Venäjää vastaan ovat lähes sulaa hulluutta. EU:n suuret jäsenmaat pakottavat ja me maksamme.

Tällä viikolla julkaistujen tietojen mukaan pitkäaikaistyöttömyys pääkaupunkiseudulla on kasvanut rajusti vuoden sisällä, Helsingissä yli 50, Vantaalla yli 20 ja Espoossa peräti 70 prosentilla. Tilannetta selittää se, että uusia työpaikkoja ei yksinkertaisesti synny, mikä pitkittää työttömyyttä.

Samasta kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tuore työllisyyskatsaus. Sen mukaan työttömiä työnhakijoita oli kesäkuussa 35 000 enemmän kuin vuosi sitten. Suomessa on 337 000 työtöntä, mutta vain noin 32 000 avointa työpaikkaa. Kesän pahat uutiset elektroniikkateollisuudesta viestivät siitä, että käännettä parempaan tuskin on äkkiä odotettavissa.

Valitettavasti Suomen hallitus – EU:n joukon jatkona – toimii nyt sen puolesta, että todennäköisesti vielä moni suomalainen menettää työnsä. Tähän näyttävät johtavan väistämättä uudet Venäjän vastaiset talouspakotteet, mikäli niiden vaikutukset realisoituvat täysimääräisesti.

Yritysmaailmasta ja useilta asiantuntijatahoilta on saatu varoituksia, joiden mukaan pahimmillaan pakotteet voivat lohkaista Suomen bruttokansantuotteesta ainakin prosentin verran. Tällöin puhutaan tuhansista ja taas tuhansista työpaikoista.

Venäjää sanktioidaan nyt muun muassa siksi, että se ei käytä vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan separatistien taltuttamiseen. (Miten voisimme muuten pakottaa Yhdysvallat siihen, että se vaikuttaisi Israeliin, jotta se lopettaisi Gazan siviilien murhaamisen?)

Suomella tai suomalaisilla ei ole ollut mitään osaa siihen, mitä Ukrainassa tai sen johdosta suurvaltojen välillä nyt tapahtuu – ei minkäänlaista. Ei osaa, ei arpaa, ei edes puolikasta sanaa.

Silti meidät on nyt vedetty mukaan pakoterintamaan ja tästä rintamavastuusta me saamme maksaa suhteessa kaikkein kovimman hinnan. Suomi joutuu näin taakankantajaksi Yhdysvaltojen ja EU:n isojen maiden suurvaltapolitiikalle. Se ei ole reilu diili.

Suomea twitterissä johtava pääministeri Alexander Stubb sanoo pakotteiden olevan välttämättömiä. Välttämätöntä on siis se, että iso joukko suomalaisia mahdollisesti menettää työpaikkansa ja sen vastineeksi saamme mitä? Voiko irtisanomisilmoituksen työstään saava suomalainen lohduttautua sillä, että sainpa ainakin Putinin perääntymään? Tämä yhteys pitäisi nyt selittää.

Vähintä mitä Suomen hallituksen pitäisi nyt tehdä, on antaa eduskunnalle objektiivinen selvitys siitä, miten sen EU:ssa hyväksymät pakotteet vaikuttavat talouteen ja työllisyyteen. Samalla Suomen pitäisi valmistautua hakemaan muilta EU-mailta korvauksia siitä, että niiden ajamat pakotteet iskevät kovimmin juuri meihin.

Samalla myös sanktioiden vaikutus itse asiaan, Ukrainan kriisin ratkaisuun on kyseenalainen.

Pakote tulee verbistä pakottaa. Se tarkoittaa, että saa toisen väkisin tekemään jotain vastoin tahtoaan. Suurissa EU-maissa – ja ehkä meillä Suomessakin – on varmasti niitä, jotka haluaisivat nyt nähdä Venäjän menevän polvilleen, pyytävän anteeksi ja suutelevan EU-johtajien kättä. Näin tuskin kuitenkaan tapahtuu. Yrittämällä ajaa nurkkaan yhtä osapuolta ei voi syntyä yhteistä ulospääsyä. 

Samalla on omituista, että Ukrainan hallitukselta ei vaadita mitään. Niin sanotun lännen suojeluksessa presidentti Petro Poroshenko käy sotaa omia kansalaisiaan vastaan, antaa väkivaltaisen äärioikeiston mellastaa maassa ja kieltää kokonaisen oppositiopuolueen toiminnan tavalla, jota on siivittänyt puhdas pelottelu ja väkivalta.

Ainoa ratkaisuvaihtoehto on kärsivällinen, tylsä neuvottelupöytään istuminen. Syyttely ja tuomitseminen eivät edistä sovinnon löytymistä.

Sivumennen sanoen myös Vasemmistoliitolla olisi hyvä olla linja suhteessa nyt syntyneeseen tilanteeseen.

Tänä vuonna vietetään Suomen kansan demokraattisen liiton SKDL:n perustamisen 70-vuotisjuhlaa. Yksi sen alkuaikojen keskeisistä tunnuksista oli Suomen lähes perikatoon vieneen sotapolitiikan vastustaminen. Vihanpito piti lopettaa ja rakentaa idänsuhteet uudelle ystävyyden pohjalle. Tästä voisi olla opittavaa myös tämän päivän vasemmistolla.

Naapureitaan ei tarvitse rakastaa eikä vaikeistakaan asioista pidä olla hiljaa. Silti väleissä pitää yrittää olla. Vasemmiston ei pitäisi lähteä mukaan oikeistolaiseen, Venäjän vastaiseen hysteriaan, jonka yksi motiivi Nato-ovien kolkuttelu. Ystävät pitää hakea läheltä ja vihollisia – jos niitä pitää olla – kaukaa.

Nyt näyttää siltä, että hallitus on vienyt meidät läntisen suurvaltapolitiikan täytäntöön panijaksi. Se ei ole Suomen ja suomalaisten etu.

Tuntemattoman sotilaan Lahtista mukaillen: ne yhdet kohjot Euroopassa menee ensin ja meidän nilkit painaa perässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomen talous sukeltaa syvälle näiden pakotteiden takia. Meidän Nato ja Usa-eliitti koohottaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Suomalaisen työn puolustaminen ja johdonmukainen, kaikkia provokaattoreita ja sodanlietsojia kohtaan tasapuolinen ja puolueeton rauhantyö, tylsän diplomatian ja vuoropuhelun puolesta puhuminen on jätetty yksin vasemmiston tehtäväksi. Tehdään se mikä pitää. Hyvä kirjoitus! :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten ei EU voisi painostaa Yhdysvaltoja yksinkertaisesti lopettamalla vapaakauppaneuvottelut?
Ukrainan separatistit on niin sekalaista sakkia, että tuskin Venäjääkään kykenee heitä käskyttämään.
http://margaretablafield.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Alexius Manfelt

Antero hyvä, eikös Stubelo juuri todennut, että pakotteet eivät vaikuta Suomen talouteen? Tietenkin me kaikki elämme uskossa Stubeloon, vai kuinka?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toisaalta voi sanoa että on loogista että me maksamme enemmän koska me myös olemme suuremman uhan alla. Jos jossain kylässä asuu häirikkö ja kyläläiset löyttäytyvät yhteen sen takia, luulen että häirikön lähinaapurit ovat erityisen innokkaasti mukana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toisaalta voi sanoa että on loogista että me maksamme enemmän koska me myös olemme suuremman uhan alla."

Tuolla logiikalla meidän olisi kannattanut pysyä mahdollisiman kaukana eurotukipaketeista ja muutaman ei-euromaan olla suurimpia pankkitukimaksajia.

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Hyvä kirjoitus! Pakotepolitiikka on hälmöläisten hommaa. Ei ole varmaa näyttöä Venäjän hallituksen tuesta separatisteille eikä venäjän osallisuudesta malesialaiskoneen turmassa, - ei siis todellisia syitä pakotteisiin. Venäjä harkitsee jo vastatoimia Siperian ilmatilan sulkemista. Kaasuhanojen sulkemista odotellessa, ihmettelenkin miten kauan politiikkomme jaksavat kumarrella länteen.

Kalevi Wahrman

Finairin lennot ovat pientä verrattuna siihen, että Nesteen Porvoon jalostamolle loppuisi venäläisen raakaöljyn tulo. Sitä jalostetaan porvoossa hyvällä voitolla myös vientiin.

Toimituksen poiminnat