anteroeerola

Euroopan vasemmisto tuomitsee uusfasismin Ukrainassa

Tulevana sunnuntaina, kun suurimmassa osassa EU-maita äänestetään uudesta europarlamentista, pidetään myös unionin itänaapurissa tärkeät vaalit, joihin maailman huomio kohdistuu. Ukrainalaisten on määrä valita maalle uusi presidentti vallasta syöstyn Viktor Janukovitshin tilalle.

Eurovaaleissa ongelma on äänestysprosentti. Jos se jää alle puoleen Suomessa ja EU:ssa keskimäärin – kuten todennäköiseltä näyttää – on kysyttävä, ketä parlamentti silloin edustaa. Ei ainakaan äänioikeutettujen EU-kansalaisten enemmistöä. Jos ei äänestä, luovuttaa päätösvaltansa muille. Luxemburgia ja Belgiaa lukuun ottamatta äänestäminen on kuitenkin vapaaehtoista eikä kenenkään tarvitse äänestäessään pelätä henkensä tai terveytensä puolesta.

Toisin on Ukrainassa. Maan nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, väkivallan, terrorin ja pelon ilmapiirissä vaalien vapautta ja rehellisyyttä voi vakavasti epäillä.

Ukrainassa riehuva äärioikeisto murhasi vapun tienoilla Odessan ammattiliittojen talossa kymmeniä niin sanotusti ”venäläismielisiä” maanmiehiään. Toisaalta Kiovassa valtaa pitävä hallitus käy maan itäosissa terrorismin vastaisen operaation nimissä sotaa omaa kansaansa vastaan.

Tilanne Ukrainassa on muutenkin niin tulehtunut, että myös ilman suoraa väkivallan uhkaa tasapuolinen vaalitaistelu on mahdotonta. Kommunistit tai entisen presidentin Viktor Janukovitshin kannattajat eivät voi vapaasti ja fyysistä uhkaa kampanjoida maan länsiosissa. Sama koskee nykyisen hallituksen kannattajia Itä-Ukrainassa.

Nykyisestä oppositiosta erityisesti kommunistit ovat joutuneet järjestelmällisen ajojahdin kohteeksi. Usein vastuussa hyökkäyksistä ovat äärioikeistolaiset ryhmät, joista Oikea sektori on vain yksi. Mutta myös maan hallitus ruokkii tätä demokratian vastaista vihaa ja vainoa. Ukrainan virkaa tekevä ”presidentti” Oleksandr Turtshinov haluaisi kieltää kommunistisen puolueen toiminnan kokonaan. Puolueen kansanedustajilta ehdittiin jo viedä pois oikeus osallistua parlamentin toimintaan.

Kommunistien toimistoja on poltettu, puolueen puheenjohtaja Petri Simonenko yritettiin piestä parlamentin istunnossa ja hänen lakimiehensä joutui murhayrityksen kohteeksi. Juuri tämän takia Simonenko veti pois ehdokkuutensa presidentinvaaleissa.

Näinkö EU siis puolustaa demokratiaa ja rauhaa itäisen kumppanuuden maassa? Miksi demokratiaa ja monipuoluejärjestelmää polkevaan Ukrainan hallitukseen ei nyt kohdisteta taloudellisia pakotteita ja matkustuskieltoja?

Onkin oikein, että Euroopan vasemmisto on määrätietoisesti tuominnut Ukrainan tapahtumat, erityisesti yritykset kieltää kommunistien toiminta.

Europarlamentin vasemmistoryhmän GUE/NGL:n puheenjohtaja, saksalainen Gabi Zimmer ilmaisi ryhmän kannan:

”Ei voi puhua vapaista, rehellisistä ja demokraattisista vaaleista, jos kokonainen demokraattinen oppositiopuolue -  joka sai 13,2 prosenttia äänistä vuoden 2012  vaaleissa – kielletään juuri ennen vaaleja. Tämä toimii vastoin kaikkia yrityksiä rauhoittaa nykyinen tilanne.”

”Olemme jo nähneet väkivaltaisia hyökkäyksiä Ukrainan parlamentin kommunistisia jäseniä, aluejärjestöjen johtajia ja muita vasemmistoaktivisteja vastaan. Tämä on jo itsessään skandaali. Ilmaisemme syvimmän solidaarisuuden ja tuen Ukrainan kommunistiselle puolueelle”, Zimmer lausui europarlamentin vasemmistoryhmän kannanotossa.

Tässä joukossa toivottavasti myös Suomen Vasemmistoliitto on eurovaalien jälkeen.

Samalla asialla oli hiljattain Kreikan vasemmistopuolue Syrizan johtaja Alexis Tsipras, joka on myös Euroopan Vasemmistopuolueen ehdokas EU-komission johtoon.

”On taantumusta nähdä fasismin ja uusnatsien nousevan jälleen hallituksiin Euroopassa ja että EU hyväksyy sen”, Tsipras sanoi hiljattain vieraillessaan Moskovassa.

Hän myös aivan oikein tuomitsi niin sanotun lännen tekopyhän ja kaksinaismoralistisen pakotepolitiikan Venäjää vastaan.

Krimin kaappauksella Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta. Tästä ei ole epäselvyyttä eikä niin voi toimia. (Toistaiseksi) sen seurauksena ei kukaan onneksi ole kuollut.

Millaisista pakotteista puhuttiin silloin, kun Yhdysvaltojen johtama koalitio räikeästi kansainvälistä oikeutta loukaten hyökkäsi Irakiin keväällä 2003? Mukana oli Yhdysvaltojen lisäksi nykyisistä EU-maista Iso-Britannia, Romania, Viro, Bulgaria, Tanska, Tshekki, Latvia, Puola, Slovakia, Liettua, Italia, Unkari, Hollanti, Portugali ja Espanja.

Riippumattoman Iraqi Body Count – nettisivun mukaan jo lähes 190 000 ihmistä on kuollut sen seikkailun seurauksena. Ukrainakin muuten lähetti joukkoja Irakiin.

Jos Ukrainan tilanteen annetaan kärjistyä, ollaan poluilla, jotka eivät voi johtaa mihinkään hyvään. Eurooppa tekee vakavan virheen, jos se vain vähättelee uusfasistia ääriryhmiä, jotka sen naapurissa on nyt päästetty mellastamaan lähes vapaasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eerola kirjoittaa:

"Krimin kaappauksella Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta. Tästä ei ole epäselvyyttä eikä niin voi toimia. (Toistaiseksi) sen seurauksena ei kukaan onneksi ole kuollut."

Valehtele lisää, Eerola.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Väite, ettei Krimin selkkauksessa kukaan olisi kuollut, on törkeä. Krimin kaappauksen yhteydessä kuoli kolme sotilasta, ja yksi tataariaktivisti hakattiin hengiltä.

Sen lisäksi on täysin epärehellistä erottaa nykyinen itäisen Ukrainan väkivaltainen tilanne Krimin tapahtumista ja pistää se pelkästään Kiovan hallituksen syyksi. Ellei Venäjä olisi suorittanut Krimin miehitystä ja rohkaissut separatisteja, olisi tilanne Donetskissa tuskin räjähtänyt sille tasolle, missä se nykyään on.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Ei se kyllä näin mene. Jos haluaa tukea ylipäätänsä mahdollisuutta demokratiaan ja rauhaan Ukrainassa, kannattaa osoittaa se tukensa Kiovaan eikä separatisteille tai näitä sympatiseeraavia. Sisällissotapuheet ovat liioiteltuja, kansa ole lainkaan niin hajalla kuin jotkut uskottelevat. Uhka on pitkälti ulkopuolinen. Kiova on ollut siinä määrin maltillinen ja hellävarainen, varjellakseen yhtenäisyyttä, että sitä on syytelty lamaantuneeksi. Sen verran vakavaksi ilman muuta myönnän tilanteen, että puoluepolitiikan pelaaminen tässä tilanteessa on härskiä kuin mikä! Pääasia on saada turvallinen järjestys maahan, ilman sellaisia seurauksia että valta taas kerran valuu jonnekin sinne, missä se ei tuo hyvinvointia ja edistystä maahan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No hoh hoh. Jos janukovitsin kannattajat kutsuvat itseään kommunisteiksi niin mitä sillä on tekemistä Euroopan Vasemmiston kanssa. Äärioikeistolaiset on kuitenkin pieni ryhmä Ukrainassa ja maidamin vallankumous on Ukrainan synty. Putinin tankissa on jo tarpeeksi suomalaisia ei sinne sua Backmannin ja Elon ja Hellevigin lisäksi tarvita. Mä luulen et sä haluut torpata Lin äänivyöryn tällä jutulla ja jakaa teidän puolueen. Voithan sä mennä ipuun tai persuihin kun kerran putinistiksi rupeet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin tietysti stalinistilla on kommenttien esto.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vasemmisto harrastaa sensuuria :-)

Matti Pulli

En nyt välttämättä ihan heti rupeaisi Ukrainassa pitämään kommunisteja demokratiaa kannattavana äärioikeiston uhrina. En henkilökohtaisesti tosin tiedä, mikä erottaa kommunistit ja nämä "uusfasistit" toisistaan, mutta ilmeisesti näillä totalitaristeilla on joku kilpailu meneillään. Ja se joka sen kilpailun voittaa, saa palkinnokseen läpeensä korruptoituneen, kommunistisen järjestelmän lopputuotteen. Ja Venäjä tietysti kiittää.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

En tiedä kannattako tähän edes vastata, mutta miten krimin kansan äänestystulos ollessa 96% liittymisestä venäjään päin, on milestäsi maan kaappausta`?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eerola todistaa kirjoituksellaan väkevästi, että Soini oli oikeassa nimittäessään Arhinmäkeä kommunistiksi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kokonaiskuvassa on kovin mielenkiintoista se että perinteiset vasemmistolaiset liikkeet euroopassa kovin herkästi tukevat Venäjän toimia ja vastustavat oikean laidan toimijoita Euroopassa. Samaan aikaan vasemmiston kannattama Venäjä tekee tiivistä yhteistyötä eurooppalaisen äärioikeiston kanssa. Ukrainassa Venäjän ja vasemmistot euroopassa tuomitsevat Svobodan fasitiseksi liikkeeksi mutta samaan aikaan Venäjä tukee ja toimii yhdessä Jobbikin, Front Nationalen, Kultaisen aamunkoiton ja muiden kanssa.

Vasemmisto toimii Lenin sanoja lainatakseni hyödyllisinä idiootteina Venäjän agressiopolitiikan tukena.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Antero Eerola kirjoittaa rehellisesti ja informatiivisesti. Hyvä.

Ukrainan kommunistinen puolue on vedonnut kaikkiin Euroopan vasemmistopuolueisiin ja demokraattisiin järjestöihin avun saamiseksi. Ukp:n mukaan Kiovan vallankaappaushallinnon toimet muistuttavat 1930-luvun Hitlerin Saksan aikaisia tapahtumia.

Toimituksen poiminnat